Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Yle direktsänder utlysningen av skolfreden – barnen valde temat “Olikhet är en rikedom”

Kolme koululaista istuu, kuvan reunoilla näkyy kirjoja.
Bildtext Alla får vara sig själva, precis som de är. Ingen får lämnas utanför, säger eleverna Eerika Rasmus, Emma Häivälä och Ville Jylhä-Ollila. De studerar i Taanilan koulu.
Bild: Juha Virranniemi / Yle

Målet med utlysningen av skolfreden är att öka välbefinnandet i skolorna och främja tryggheten. I år kan du för första gången se utlysningen av skolfreden som en direktsändning på Yle Arenan onsdagen den 23 augusti kl. 12–13.

Skolfredsprogrammet är Mannerheims Barnskyddsförbunds, Polisstyrelsens, Utbildningsstyrelsens, Folkhälsans och Finlands Föräldraförbunds gemensamma program, vars mål är att främja välbefinnandet och tryggheten i skolgemenskapen. Även Yle deltar synligt i utlysningen av skolfreden i år.

Yle direktsänder för första gången det riksomfattande utlysningsevenemanget från Taanilan koulu i Ylivieska onsdagen den 23 augusti kl. 12–13. Republikens president Sauli Niinistös videohälsning ses som en del av sändningen. Du kan följa det tvåspråkiga evenemanget via livestream på Yle Arenan.

“För oss som ett public service-bolag är det mycket viktigt att vara med och utlysa skolfred och förmedla dess budskap. Genom att utnyttja våra egna kanaler kan vi förmedla budskapet så brett som möjligt”, säger producenten Mari Vesanummi som koordinerar evenemanget på Yle.

Skolfreden utlyses varje år på olika orter. I år valde barnen temat “Olikhet är en rikedom”, eftersom många utsätts för diskriminering i skolorna. Eleverna vill påminna de vuxna om att man hela tiden måste arbeta för att förstå mångfalden. Skolfreden för läsåret 2023–2024 har förberetts av elever i Taanila, Kaisaniemi, Raudaskoski och Ojakylä skolor från Ylivieska samt eleverna från Svenska Privatskolan i Uleåborg.

Utöver direktsändningen behandlar Yles finska lokalredaktion i Uleåborg utlysningen av skolfreden i sin journalistik. Vid Taanilan koulu i Ylivieska förbereder Yle Uutisluokka innehåll för direktsändningen och de regionala tv-nyheterna. Yle Uutisluokka/Yle Nyhetsskolan lär högstadieelever mediekompetens och eleverna deltar själva i innehållsproduktionen. De ungas delaktighet i Yles sändning är central i utlysningen av skolfreden.

“Det är av största vikt att skoleleverna också själva får komma till tals när man för en samhällsdebatt om deras vardag. Alla borde ha arbetsro, både i skolorna och på arbetsplatserna”, säger Vesanummi.

Yle Radio Suomi inleder också sin sändning på onsdag med skolfreden. På radion hör du sändningen på Radio Suomis frekvenser i Norra Österbotten och Kajanaland. Sändningen hörs också på riksnivå på Yle Arenan.

Läs mer om Skolfreden.