Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

”Trodde inte tuffa typer lyssnar på sommarprat”– årets sommarpratare engagerar mer än någonsin

Uppdaterad 18.08.2023 12:42.
En kvinna i mörkt långt hår ler mot kameran. I bakgrunden syns en grön trädgård.
Bildtext Årets sommarpratare har engagerat mer än någonsin, och ett av de mest delade är Jessica Wiklunds berättelse. Hon sommarpratar om sin resa från tvåbarnspappan Daniel till Jessica i Nykarleby.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

Har Jessica Wiklund hört av sina före detta mobbare? Har Henrika Backlund personligen hört av Försvarsmakten? Flera av årets sommarpratare har fått hundratals meddelanden och samtal - nu berättar de om de mest minnesvärda kommentarerna.

Nu finns alla avsnitt av årets sommarpratare på Arenan. Årets säsong har samlat rekordmycket lyssning och ämnena har engagerat mer än någonsin, både i kommentarsfält men också i antal meddelanden till sommarpratarna själva.

– Jag blev mest förvånad över vem som har lyssnat på mitt program. Jag förväntade mig aldrig att de där tuffa hårda typerna, de som jag var rädd för som barn, skulle lyssna på sommarpraten. OCH sedan ännu höra av sig för att tacka för ett bra program, skrattar Jessica Wiklund.

Transpersonen Jessica Wiklund: Det är inte lätt att gå från tvåbarnspappa till kvinna i Nykarleby

56:55
Jessica Wiklund ville sommarprata för att dela utmaningarna med att könskorrigera sig i Finland. Hon överraskades själv av upplevelsen av att leva som papperslös och hur du slutar existera för en tid, när du väntar på nya identitetsbevis

Jessica sommarpratade om sin resa från tvåbarnspappan Daniel till den kvinnan hon är idag. Programmet är ett av de mest delade på sociala medier och ett av de mest lyssnade programmen.

– Jag är nog överraskad av hur positiv responsen varit. Vi var ute och seglade vid Mässkär under sommaren och vi råkade se en segelbåt som hissat Pride-flaggan i masten. Det hade jag aldrig sett tidigare, speciellt inte i Österbotten, så jag var tvungen att kommentera det till besättningen. Frun i familjen kände igen mig och råkade just då lyssna på mitt sommarprat. Det gjorde mig både glad och överraskad, berättar Jessica.

Om jag måste välja ett sommarprat som jag skulle rekommendera att lyssna på är det lyssnarnas sommarpratare Leena Nikkari-Östman. Det programmet kände jag mig mest igen i känslomässigt och det berörde också mest. Men jag väntar med iver att lyssna på Catariina Salos också, vi tappade täckning i segelbåten vid halva programmet.

Jessica Wiklund tipsar

Jessica beskriver i sitt program svårigheterna med att genomgå en könskorrigering, och hur resan inte var lätt i en liten österbottnisk by. Under skoltiden blev hon mobbad.

– Några gamla klasskamrater från högstadietiden har hört av sig sedan programmet publicerades och vi har fortsatt ha kontakt sedan dess. Men mina gamla mobbare har nog inte hört av sig.

”Jag är så oerhört glad att jag vågade delta i tävlingen om att bli Lyssnarnas sommarpratare”

Leena Nikkari-Östman ser rakt in i kameran. I bakgrunden syns en grönskande trädgård.
Bildtext Leena Nikkari-Östman är lyssnarnas val av sommarpratare i år. Hon ville dela upplevelsen av att som anhörig se två nära personer insjukna i alkoholism, för att uppmuntra flera att prata mera öppet om sina erfarenheter.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

I skrivande stund är lyssnarnas sommarpratare Leena Nikkari-Östmans program det hittills mest lyssnade programmet för i år. Hon berättar om att som anhörig se två nära insjukna i alkoholism. Hennes mamma dog av sjukdomen medan hennes syster lyckades ta sig ur missbruket.

– Jag skickade in mitt bidrag i sista minuten, för jag tvekade och velade in i det sista. Jag var så rädd för att jag skulle såra någon eller kanske få negativ respons för att jag väljer att berätta så öppet. Det går aldrig att veta hur något kommer att tas emot offentligt. Men efter att jag skickade bidraget har jag inte ångrat det en enda minut, berättar Leena.

Lyssnarnas sommarpratare Leena Nikkari-Östman: Alkoholismen tog både min mamma och min syster, men ena gick att rädda

56:55

När Svenska Yle pratar med Leena två månader efter att programmet publicerats är hon ännu tagen av all publikrespons.

– Senast idag har jag fått ett meddelande av någon som nyss lyssnat. Jag har svarat på hundratals meddelanden och samtal, där varenda ett har varit positivt. Jag har svårt att hitta ord för hur mycket kärlek och acceptans som jag fått känna.


Leena har främst överraskats av att så många främmande människor har hört av sig.

– Jag räknade med att släkt och bekanta skulle höra av sig, men jag har fått samtal ända från södra Finland av människor jag aldrig träffat. De har velat höra av sig för att tacka för programmet, och många berättar om liknande erfarenheter som gjort att de känt igen sig i berättelsen. Jag har inte rört mig någonstans sedan programmet publicerats utan att någon kommenterat mitt sommarprat!

Jag tyckte Henrika Backlunds sommarprat var oerhört modigt och fint, jag har lyssnat på det programmet flera gånger. Jag hoppas det leder till förändring för andra kvinnor! Ett annat sommarprat som berört mig starkt i år är Jessica Wiklunds berättelse.

Leena Nikkari-Östman tipsar

Många av Leenas mammas gamla kolleger har hört av sig och tackat för att de äntligen fått en förklaring till sin kollegas försvinnande.

– Det som gjort mig lyckligast var att jag fick så många kommentarer som bekräftade mitt minne av min mamma när hon mådde som bäst. Ingen vill bli ihågkommen för sina sämsta stunder, så jag blev oerhört lättad av att så många hört av sig och sagt att de minns henne som lika glad och snäll som jag beskriver henne.

”Nu är jag stämplad som den besvärliga - och en karriär inom Försvarsmakten är utesluten”

En mörkhårig kvinna med håret fäst i en hästsvans ler mot kameran. I bakgrunden syns en grön trädgård.
Bildtext Henrika Backlund sommarpratar om sina upplevelser av kvinnofientlighet inom Försvarsmakten. Hon valde att prata öppet i hopp om en förändring inom försvaret. Hon är nöjd över att programmet väckt diskussion, men hoppas på mer åtgärder än bara prat.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

Henrika Backlunds sommarprat är ett av de mest diskuterade i år. Hon berättar om hur hon upplevde kvinnofientlighet under sin tjänstgöring vid Försvarsmakten.

– Jag visste att det skulle väcka känslor, men jag hade inte helt räknat med mängden respons. Resten av min semester gick till att svara på meddelanden och följa med debatten som uppstod, så min man sa att det är som att jag var på jobb. Det var kanske lite dåligt planerat, skrattar Henrika.

Ex-militären Henrika Backlund: Jag blev mobbad, utfryst och särbehandlad i Dragsvik för att jag var kvinna

56:55

Henrika beskriver valet av ämne för sitt sommarprat som en medveten risk.

– Tystnadskulturen är så stark inom Försvarsmakten och där råder en stark syn att lojala håller tyst. När jag nu pratat offentligt om det här är jag för evigt stämplad som jobbig och en karriär inom försvaret är uteslutet. Jag vet mitt värde där just nu.

Henrika har fått meddelanden av både bekanta och obekanta.

– Många har delat liknande upplevelser oavsett bransch, inte bara från Försvarsmakten utan också räddningsväsende och företagsvärlden. Det är sorgligt att det är så vanligt.

Jag tyckte mycket om Martin Norrgårds sommarprat. Det var väldigt modigt berättat om dålig verksamhetskultur, något som behöver diskuteras mera öppet.

Henrika Backlund tipsar

Hon har ändå inte personligen hört av Försvarsmakten. Stabschefen vid Nylands brigad har svarat på hennes kritik till Svenska Yle.

– Ingen av de involverade har hört av sig till mig, vilket inte är någon stor överraskning. De som inte gillade mig tidigare har nu inte börjat göra det heller, vilket i sig inte är en förlust. Men vi har hållit kontakt med kvinnan jag berättar om i mitt sommarprat som fick ett felaktigt tjänsteintyg under sin tjänstgöring.

Däremot har hon fått ett speciellt minnesvärt meddelande. I sitt sommarprat berättar hon hur hennes framgång på brigaden provocerade kompanichefen, trots att hon bland annat var en utmärkt skytt.

– Den enda som kom nära att vinna mig på skjutbanan var en jägare från Ingå, och han hörde av sig och berättade att han mindes situationen. Det var roligt och oväntat.

Diskussion om artikeln