Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Det är en prestigeförlust” – regeringen Sipiläs nedskärningar pekas ut som delorsak till Helsingfors universitets fall på Shanghailistan

Uppdaterad 17.08.2023 19:52.
Helsingfors Universitets gula huvudbyggnad
Bildtext Helsingfors universitets högsta placering i Shanghai-listan har varit en 56:e plats åren 2016 och 2017, medan universitetet i år finns i gruppen av universitet på plats 101-150.
Bild: Joel Peltonen / Yle

Det är ett dåligt tecken att Helsingfors universitet inte längre platsar bland de hundra bästa universiteten på den så kallade Shanghailistan, enligt prorektor Kai Nordlund vid Helsingfors universitet.

– Vi skulle vilja vara bland världens topp hundra universitet och det att vi föll just under – vi är nu på plats 101 – så var inte en trevlig nyhet, säger Nordlund.

Helsingfors universitets bästa placering i rankingen som publiceras årligen har varit en 56:e plats åren 2016 och 2017. Efter det har placeringen sjunkit varje år.

I fjol fanns universitet på den 92:a platsen i Shanghailistan, medan det i år finns med i gruppen av universitet på plats 101-150.

Enligt Nordlund finns det flera orsaker till att placeringen har sjunkit de senaste åren, men en stor orsak är regeringen Sipiläs nedskärningar i universitetets finansiering från år 2016 framåt.

– Vår grundfinansiering gick ner ungefär 20 procent. Om man massivt skär ner finansieringen i en forskningsinstitution, så är det klart att det minskar på möjligheterna att göra forskning och göra speciellt högkvalitetsforskning.

Vid Helsingfors universitet funderar man på hur man kunde öka på forskning av hög kvalitet, säger Nordlund. Enligt honom borde man öka forskningsfinansieringen i hela Finland.

Den så kallade Shanghailistan beaktar internationella vetenskapliga publikationer, toppublikationer i en del tidskrifter, högt citerade forskare och Nobelpris som tilldelats universitetets forskare i mätningen. Själva undervisningen beaktas däremot inte.

Vidare fokuserar den på naturvetenskaper samt ingenjörs- och sjukvårdsutbildningar, Humaniora räknas inte in.

Helsingfors universitet toppar fortfarande rankingen av de finländska universiteten.

Enligt Nordlund är det en prestigeförlust för Finland att inte ha ett enda universitet bland de hundra bästa.

– Det är en mycket viktig statussak för Finland att vi har högklassiga universitet. Det har varit nyttigt för hela landet att vi har haft åtminstone ett universitet bland topp hundra, och nu när vi inte har det medan alla andra större nordiska länder har universitet där, så är det en prestigeförlust, säger Nordlund.