Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åborederiet Alfons Håkans sålde bogserbåt som oväntat hamnade i Ryssland – Tullen misstänker kringgående av sanktioner

Rederiet Alfons Håkans flagga.
Bildtext Rederiet Alfons Håkans sålde en bogserbåt till ett Hongkongbaserat företag. Fartyget skulle till Istanbul för reparationer, men hamnade oväntat i Ryssland. Arkivbild.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Åborederiet Alfons Håkans sålde ett fartyg som skulle till Istanbul, men hamnade i Ryssland. Rederiet nekar till att det skulle ha gjort sig skyldigt till affärer med Ryssland.

Tullen skriver i ett pressmeddelande att man har inlett en förundersökning till följd av misstankar om kringgående av sanktioner i affärer mellan Åborederiet Alfons Håkans och ett Hongkongbaserat företag. Alfons Håkans sålde Thetis-bogserbåten till det Hongkongbaserade företaget i juli och efter att fartyget lämnat Åbo förra veckan hamnade det oväntat i Ryssland.

Europeiska Unionens sanktioner mot Ryssland förbjuder all export av fartyg till Ryssland.

”Vi undersöker fallet som grovt regleringsbrott. Av utredningsskäl ger vi i detta skede ingen ytterligare information om saken, men vi berättar mera då det är möjligt med tanke på utredningen”, berättar Petteri Nevalainen, chef för enheten för utredning av ekonomiska brott.

Tullen informerar mera om fallet tidigast i september.

Närbild på Joakim Håkans.
Bildtext Rederiet Alfons Håkans vd Joakim Håkans betonar att fartyget endast är i S:t Petersburg för reparationer.
Bild: Marie Söderman / Yle

Rederiet: Inget tyder på att bogserbåten har sålts till Ryssland

Alfons Håkans vd Joakim Håkans bekräftar till Yle Turku att rederiet utreds av Tullen. Enligt Håkans skulle fartyget ursprungligen till ett varv i Istanbul i Turkiet, men varvet hade inte kunnat ta emot fartyget enligt den överenskomna tidtabellen.

– Därför valde företaget ett annat varv istället och varvet i S:t Petersburg var det närmaste, säger Håkans till Yle Turku.

Enligt Håkans finns det inget som tyder på att företaget som köpte fartyget skulle ha kopplingar till Ryssland.

– Vi utredde köparens bakgrund innan affärerna gjordes. Den nya ägaren är verksam på den internationella marknaden och det finns ingen användning i S:t Petersburg för denna sorts fartyg, understryker Håkans.

Håkans säger att rederiet nu gör sitt allt för att hjälpa Tullen i utredningen.

– Vi har inte gjort något fel här. Jag tror att detta också klarnar i sinom tid, säger Håkans.

Turun Sanomat var först med nyheten om att fartyget hamnat i Ryssland.