Marvelchefen C.B. Cebulski på släktbesök i Kronoby: ”Jag skulle gärna skapa en finsk superhjälte”
C.B. (Chester Bror) Cebulski är chefredaktör för världens största serietidningsförlag, Marvel Comics. Men denna dag befinner han sig inte bland skyskraporna på Manhattan utan i Kronoby, i en röd bondstuga med vita knutar.
C.B:s mormor, Anne-Maj, växte upp på Ändholmen i Norrby. Hon och maken Bror flyttade till Sverige då dottern Benita – C.B:s mamma – var ung.
– Mamma åkte sen till USA som utbyteselev och det var där hon träffade min blivande pappa. Hon kom hem till Sverige, men efter universitetsexamen flyttade hon till USA och gifte sig med pappa.
C.B:s pappa är av polsk härkomst, så C.B. växte upp i ett hem med många olika kulturella influenser. Han tillbringade ett år av sina universitetsstudier i Japan och likt sin mor mötte han kärleken under året utomlands.
– Jag och min fru bodde tre år i Japan innan vi flyttade tillbaka till USA och det var då jag började jobba inom serietidningsindustrin.
Kalle Anka och Fantomen hos kusinerna i Karleby
Som barn i USA läste C.B. förstås serietidningar och gillade både Marvel och DC. Men det var under somrarna i Österbotten, hos kusinerna i Karleby, som han fick upp ögonen för de europeiska serierna.
– Det var Lucky Luke, Blueberry, Asterix... europeiska serier som vi inte hade i USA. Min mor gillade Fantomen, men vi hade inte heller Fantomentidningar i USA, så dem läste jag också här.
En annan sak som kan låta konstigt är att Disney inte gav ut Kalle Anka-tidningar i USA, så även dem fick C.B. sluka under besöken i Finland.
Då det kommer till C.B:s framtida arbetsgivare, Marvel Comics, så läste han hemma i USA de nya tidningarna. Men det var svårare att få tag på äldre magasin, eftersom antikvariaten var få och eBay inte existerade.
– Så här i Karleby fick jag läsa de gamla Marvelserierna på svenska. Jag kan faktiskt inte beskriva hur mycket det betytt för mig och mitt jobb att få komma hit och uppleva allt det här.
Från refuserad författare till chefredaktör
C.B. säger att han alltid haft en önskan att bli en serieförfattare. Medan han bodde i Japan sände han in några manus och brev, men blev alltid refuserad. Refuseringsbreven har C.B. sparat.
– Så då tänkte jag att jag måste ta mig in i branschen på ett annat sätt. Då jag flyttade hem till USA började jag jobba på ett företag som importerade japansk anime på VHS.
Företaget ville starta en mangadivision. C.B. visste mycket om ämnet och kunde språket, så han var rätt man att hjälpa till medetableringen av det som kom att heta Central Park Media Manga.
C.B. ansvarade för urvalet av serierna, textning, sidbrytning och design av tidningarna. Det gick bland annat ut på att dela upp de japanska tankōbon-albumen i 30-sidiga tidningar.
I Stan Lees fotspår
Karriären inom seriebranschen gick vidare och C.B. började sedermera arbeta för Marvel Comics. År 2017 hade han och familjen flyttat till Kina för att leda Marvel där, men så kom det ett telefonsamtal från bolagets VD som sa att man gärna såg att han kom tillbaka till USA.
– Jag svarade nej tack, jag trivs jättebra här och arbetet är givande. Men han fortsatte ”Jaha, ja jag tänkte att du kanske skulle vilja bli chefredaktör...”
C.B. fick förklara för sin fru Mutsumi att det var dags att packa flyttlasset igen, för det var givetvis ett erbjudande som var omöjligt att tacka nej till.
– Det är jobbet som alla i serietidningsbranschen vill ha - att få följa i Stan Lees fotspår!
Att vara chefredaktör är, förklarar C.B., inte att vara envåldshärskare i ett kungadöme, utan snarare en lagledare. Genom att anställa de bästa spelarna så blir jobbet enklare.
– Förstås är jag engagerad i de stora linjerna i berättandet, att rita upp de stora linjerna; vem ska Spiderman dejta, vad ska hända med X-Men och så vidare. Såna saker beslutar vi som ett lag.
Ibland tas de redaktionella besluten inte emot så väl av alla fans. Förändring kan leda till förargelse.
– Men vi måste förändras, säger C.B. Jag har läst serier i 50 år och det enda konstanta har varit att saker ändras.
Från tidningskiosken till vita duken
Säger man ”Marvel” till gemene man tänker de förmodligen numera på alla filmer baserade på karaktärerna. MCU – Marvel Cinematic Universe – har dragit in över 30 miljarder dollar i intäkter.
Samarbetet mellan de två avdelningarna Marvel Comics (tidningarna) och Marvel Studios (filmer och TV-serier) är mycket gott, säger C.B.
– Om Marvel är en kropp så är filmerna ansiktet, det man ser först. Animationerna och spelen är armarna, kringprodukterna (actionfigurer och så vidare) är benen. Men serietidningarna, de är hjärtat som pumpar blodet till hela kroppen.
Idéer, koncept och karaktärer byts fram och tillbaka mellan de olika avdelningarna.
– Till exempel så fanns det nyligen i TV-serien Loki en alligator-Loki. Vi gillade honom och tog in honom i serietidningarna.
Pandemin - en vitamininjektion
Då Marvelfilmerna gjorde succé på bioduken så ledde det också till ökad tidningsförsäljning. Men det var en berg-och-dalbana.
– Då folk till exempel sett Iron Man så ville de ha mera och köpte tidningar. Men så dalade intresset... tills nästa film kom ut.
Under pandemitiden, då folk satt där hemma, hämtade de upp sina gamla serietidningar ur källaren och började läsa... och ville ha mer.
– Om du till exempel läst Spindelmannen fram till #550 och kollar vilken som är det senaste numret: ”Oj, #700? Då måste jag skaffa tidningarna 551-699!” Vår försäljning av gamla utgåvor, ”back issues” har vuxit massor.
En superhjälte från... Karleby?
C.B. Cebulski är på besök i Karleby och Kronoby i några dagar. Han reflekterar över hur staden har förändrats sen han var barn och hur lugnt och stilla här är.
– Här är nästan för lugnt. Jag gick ut från hotellet vid halv åttatiden på lördag kväll... inte en själ. Jag undrade om något hänt? Men så gick jag några kvarter och så levde stan upp igen.
Kontrasten mot jäktet i New York är förstås enorm. Det är därför C.B. älskar att komma hit. Hemma i USA hittar han samma lugn och ro i sina föräldrars timmerstuga i Connecticut.
Hur är det då – kunde man skapa en superhjälte med ett ursprung, en ”origin story” i en stillsam, finländsk småstad såsom Karleby?
– Ja, jag skulle älska att skapa en skandinavisk eller finsk superhjälte. Och om det ska bli autentiskt så borde också serieskaparna vara härifrån - det är så vi arbetar på Marvel.
Finland är i ropet då det gäller populärkultur. Filmen Sisu gör succé internationellt och i början av augusti öste den japanske spelskaparen Hideo Kojima - känd bland annat för spelserien Metal Gear - idel lovord över filmen.
– Jag skulle så vilja skapa ett spel baserat på huvudpersonen i Sisu, skrev han på mikrobloggen X.
C.B. missade Sisu på bio i USA, men han väntar på att den ska gå att streama.
Angående den finska superhjälteserien är problemet att Marvel än så länge bara har ett par kreatörer med finsk anknytning.
– Så om du är artist eller författare och vill jobba för Marvel - ta kontakt med vår redaktion, säger C.B. Cebulski.
