Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Peter Fahllund blir ny programledare i Vega Dans: ”Det är med skräckblandad förtjusning jag tar över!”

Peter Fahllund står vid stranden vid vasskanten
Bildtext Peter Fahllund tar över Vega Dans efter Jukka Isojoki från och med 26.8.
Bild: Yle/Ilmari Fabritius

Jukka Isojoki hörs fortsättningsvis i Yle Vegas kvällssändningar.

Efter ett och ett halvt år som programledare för Vega Dans ger Jukka Isojoki över dansbandsrodret åt Peter Fahllund från och med den 26 augusti. Isojoki kommer i fortsättningen att fokusera på programledarskapet i Yle Vegas flödessändningar kvällstid, bland annat som programledare för Vegatoppen.

Fahllund, som i själ och hjärta är en inbiten rockfantast, tar över med ”skräckblandad förtjusning”, som han själv säger.

– Men nog med tillförsikt! tillägger han med glimten i ögat.

Vega Dans

Spela upp
Lyssna på Vega Dans på Yle Arenan

Peter Fahllund berättar att dansbandmusiken alltid funnits med i bakgrunden i hans liv. Fahllund, som är född på 1960-talet, växte upp med dansbandsmusikens ständiga närvaro. 1970-talet var en guldålder för dansbandsmusiken; föräldrarna lyssnade på Sveriges radio och Svensktoppen var en del av vardagen. Många sköna låtar finns i ryggmärgen, berättar han.

Vilka låtar dansar Fahllund helst själv till då?

– Visst är det ju rockmusiken som har gällt för mig, eftersom jag hade mina formativa år under det sena 70-talet. Det var punkrock, disco och gubbrock och rock överhuvudtaget, men med det sagt: jag gillar dansbandsmusik också!

Fahllund erkänner att han nog kommer att få läsa på lite om dansbandsgenren. Dansbandsmusiken är bred, det finns lite av varje där, konstaterar han. Det finns både rockigt och modernt men också starkt traditionell dansbandsmusik.

jukka isojoki, programledare för vegatoppen, nöjesfredag, lördax
Bildtext Jukka Isojoki hörs också i Vinn eller försvinn på tisdagkvällar i Yle Vega.
Bild: Yle

Buggdoftande låt är Peters egen favorit

Önskemål får och ska fortsättningsvis skickas in till Vega Dans. Programmet bygger till stor del på publikens önskelåtar. Peter Fahllund hoppas att publiken ivrigt ska dela med sig av sina alla största favoriter, precis så som man har gjort hittills.

– Jamen det ska ni absolut fortsätta med! Och skriv gärna några ord om varför ni vill höra just den här låten och varför den betyder mycket, då blir det ännu roligare.

I övrigt bjuder Vega Dans på mycket ny musik varvat med publikens önskemål och Fahllunds egna favoriter.

Då Peter Fahllund får välja en egen önskelåt faller valet utan omsvep på svenska dansbandet Jigs med låten Robot Romeo. Robot Romeo är skriven av Ingela ”Pling” Forsman, en legend inom dansbands- och svensktoppsmusik, samt Abbas hovproducent och -tekniker Michael B. Tretow.

– Det här är ju bugg, buggdoftande, lite rock n' roll också. Bandet hade stora framgångar under 1970-talet och låg också på Svensktoppen. Då bandet spelade som huvudattraktion i en folkpark 1976 uppträdde ingen mindre än AC/DC som pausunderhållning.

Skicka in dina låtönskemål till Vega Dans!

Vilka låtar vill du höra i Vega Dans? Skicka in ditt önskemål till vega.dans@yle.fi!