Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ingen glamping i Oitans – Rysslands anfallskrig kom i vägen

Lyxtält i Haltia i Esbo.
Bildtext Det finns ett glampingområde i Noux i Esbo.
Bild: Haltia Lake Lodge / Camp Land Oy

Det blir inget nytt campingområde i Oitans i Esbo. Företaget som skulle anlägga ett lyxigt ställe för övernattning utomhus har dragit sig ur projektet.

Det var i mars år 2022 som Närings- och konkurrenskraftssektionen i Esbo godkände planerna att hyra marken till Jotuca Oy. Då var syftet att företaget skulle utveckla Oitans till ett av dragplåstren i huvudstadsregionen då det gäller resmål.

Men det blir alltså inte av.

– Tyvärr! Efter läget med Ryssland och Ukraina har inflationen och byggkostnaderna skjutit i höjden. Vi vågar inte satsa så stora pengar i blindo, säger företagets verkställande direktör Antti Huttunen.

Tanken var att bygga ett så kallat glampingområde i Oitans. Glamping (glamorous camping) betyder tält som är försedda med alla moderna bekvämligheter mitt i naturen och tillhörande högklassig service.

– Det visade sig ändå att det i dagens läge blir alltför dyrt att anlägga en sådan infrastruktur i området. Mycket av det gamla måste rivas och att bygga nytt med en oklar slutsumma är inte vettigt, säger Huttunen.

Inget campingområde alls

På Esbo stad säger man att nya kalkyler för området görs och det är möjligt att en detaljplan görs upp för Oitans.

Som det nu ser ut kommer inget campingområde att alls anläggas i Oitans. Esbo begraver de planerna åtminstone för tillfället.

Diskussion om artikeln