Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

15-åring stal en bil och körde i diket i Åminne – döms till böter

Bild på en polis med reflexväst bakifrån.
Bildtext Enligt åtalet i Västra Nylands tingsrätt hade pojken en hastighet på 100-140 kilometer i timmen när olyckan inträffade.
Bild: Jyrki Ojala

Det var i juli 2021 som en då 15-årig pojke tillsammans med tre andra kamrater stal en bil. Pojken körde av vägen i Åminne och en passagerare skadades. Nu får chaufförens ett bötesstraff.

Den 17 juli 2021 stal 15-åringen en bil och körde tillsammans med tre andra ungdomar längs med väg 111 i Åminne. Pojken tappade kontrollen över bilen och körde först ut på mötande körfält innan han lyckades vända in mot vägrenen. Bilen snurrade runt och landade på taket.

Enligt åtalet i Västra Nylands tingsrätt hade pojken en hastighet på 100–140 kilometer i timmen när olyckan inträffade. Pojken själv säger att han körde 80–90 kilometer i timmen. Hastighetsbegränsningen på sträckan är 60 kilometer i timmen.

En passagerare i bilden fick en lindrig hjärnskakning. Medresenären fick också ett djupt sår i huvudet. Ingen i bilen använde säkerhetsbälte. Bilen som pojken stulit skadades vid utkörningen och fick skrotas.

Döms endast för bilstölden – åtalspunkter hann preskriberas

Västra Nylands tingsrätt dömer pojken till 40 dagsböter för bilstölden. Tre andra åtalspunkter förkastades.

Enligt tingsrätten har vännerna stulit bilen i samförstånd och kört den i tur och ordning. Passageraren som skadades i samband med olyckan hade också ett eget ansvar eftersom hen valde att inte använda säkerhetsbälte. Föraren kan därmed inte dömas för grovt vållande av personskada.

Gärningspersonen döms inte heller för grovt äventyrande av trafiksäkerheten, men skulle kunna dömas för enbart äventyrande av trafiksäkerheten. Åtalsrätt på denna punkt preskriberas däremot efter två år. Åtalspunkten gällande körning utan tillstånd har också preskriberats.

Pojken måste också betala en ersättning på 1 000 euro till bilägaren för det förstörda fordonet.