Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Så här såg Konstens natt ut i Åbo – kvällen bjöd på medryckande danser och intressanta kulturupplevelser

Uppdaterad 21.08.2023 09:41.
Konstens natt åbo 2023 - Spela upp på Arenan

Åbo badade i solsken då Konstens natt gick av stapeln för trettiofjärde gången på torsdagen. Åboborna fick njuta av program och delta i aktiviteter runt om i staden.

Första programpunkten under Konstens natt på torsdagseftermiddagen samlar redan åskådare på Åbo salutorg i det varma sensommarvädret.

Framför torgets nybyggda scen står en skara människor och beundrar en akrobat som står på händerna. En bit bort fyndar köpsugna på de loppisbord som har ställts upp på torget.

Kvinna med svarta solglasögon
Bildtext Salla Ranne passar på att sälja saker under loppmarknaden på Konstens natt.
Bild: Arash Matin / Yle

Tidigare har Salla Ranne brukat ströva omkring på Konstens natt i Åbo men i år har hon tagit tillfället i akt och säljer begagnade kläder och saker under evenemangets loppmarknad.

– Jag tycker om att se konserter och cirkus på Konstens natt, säger Salla Ranne.

På andra sidan Aura å från Salutorget, vid Rettigsbrinken, har Susanna Kyöstilä och Salli Ilmanen från dansskolan Rock the Pole rest en stång för pole dancing. Här får publiken själva prova hur det är att dansa på en stång. Man kan också nöja sig med att se på när Kyöstilä och Ilmanen dansar.

– Människor brukar vara väldigt nyfikna på pole dancing. Det är en visuell sport, så det brukar fånga blickar också av dem som går i sin egen värld med hörlurarna i öronen och telefonen i handen, säger Salli Ilmanen.

– Numera då jag berättar för folk att jag dansar pole dance brukar reaktionen vara ”wow”, säger Susanna Kyöstilä.

Konstens natt åbo 2023 - Spela upp på Arenan

Det svenskspråkiga programmet under Konstens natt centrerar sig likt tidigare år kring Biskopsgatan. I Åbo Akademis huvudbibliotek kan man få höra fackboksförfattaren och representanten för Bryggmanstiftelsen Mikko Laaksonen berätta om bibliotekets och Boktornets arkitektur och deras arkitekter Erik Bryggman och Woldemar Baeckman.

– Själva Boktornet är en funkisklassiker, det finns ganska få så direkt Bauhausinspirerade byggnader i Finland. Den finska funkisen är lite annorlunda, säger Mikko Laaksonen.

En man håller i en mikrofon
Bildtext Fackboksförfattaren Mikko Laaksonen ska ta sig till ett evenemang med open mic efter att han har hållit presentationer på Åbo Akademis huvudbibliotek.
Bild: Arash Matin / Yle

I publiken sitter Micaela Strömborg och väntar på att Laaksonen ska börja sin presentation.

– Jag jobbar på Åbo Akademi så jag tänkte att det skulle vara roligt att höra lite mer om den här byggnadens arkitektur, säger Micaela Strömborg.

Konstens natt åbo 2023 - Spela upp på Arenan

På restaurang Gräddas innergård på Biskopsgatan uppträder musikspektaklet Raka Bananer, som har samlat en stor skara barnfamiljer till publiken. Bland annat Marja Vatka och sonen Felix, och Kirill Mostitzki och sonen Aljoscha är åskådare.

– Vi brukar vilja se alla möjliga uppträdanden, cirkus är vi intresserade av. Jag hoppas vi får se roliga människor, säger Marja Vatka.

– Jag vill höra musik och se något uppträdande. Jag hoppas jag får se något nytt ikväll, något som inte finns i Tyskland där jag är från, säger Kirill Mostitzki.

En familj på 4 personer, två vuxna och två barn
Bildtext Marja Vatka och sonen Felix, och Kirill Mostitzki och sonen Aljoscha har kommit för att se Raka Bananer uppträda på restaurang Gräddas innergård.
Bild: Arash Matin / Yle

På innergården finns också Åbolands naturskola. I en låda med olika sorters mossa och lavar finns kantareller, stensoppar och andra svampar uppradade.

– Här får man prova på roliga naturuppgifter för att få lite naturglädje på Konstens natt. Om man sätter en spegel under svampen kan man spionera på den och se om den har rör, taggar eller skivor, säger Emilia Nordling.

På gården står Maria Olin från Åbo Svenska Teater och informerar besökare på Konstens natt om att man under kvällen kan få se repetitionerna till höstens pjäs, Something Rotten, på teatern. Olin är iklädd en stor klänning och i en peruk med elegant frisyr.

– I våras har vi försökt efterapa viktoriansk stil, min klädsel är inspirerad av det. Peruken är 1500-talsstil och ska påminna om Something Rotten som utspelar sig i renässansens England, säger Olin.

Kvinna klätt ut sig i kläder från 1700 talet
Bildtext Maria Olin från Åbo Svenska Teater njuter i solen under Konstens natt.
Bild: Arash Matin / Yle

In på gården stegar ett fyrtiotal ungdomar klädda i rosa. Saga Salminen och Elsa Hanski berättar att de är dansare från dansskolan KDC som snart ska uppträda med en dans inspirerad av Barbie.

– Det är en energisk dans, det är mycket rörelse, säger Salminen.

Salminen och Hanski hoppas på en rolig kväll där publiken också smittas av dansens glädje.

– En bra publik klappar och ropar så att man får en bra känsla då man uppträder, säger Hanski.

Två unga tjejer i rosa kläder
Bildtext Saga Salminen och Elsa Hanski från dansskolan KDC är ivriga att uppträda under Konstens natt.
Bild: Arash Matin / Yle

Vi går vidare från Biskopsgatan upp till Vårdberget där det kryllar av folk och olika program. Många blickar fäster sig på en person som går mitt genom folkskaran i en färggrann dräkt med fjädrar och glitter. Under Konstens natt kan man nämligen också få prova på att dansa samba, dansen med de karakteristiska färggranna dräkterna.

– Vi gör dräkterna själva, de har alltid något tema. Eftersom det är så mörkt i Finland vintertid är det fint med alla färger och med sambamusiken, säger Jenny Sjöblom från dansskolan Samba Carioca.