Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Havets skit i toaletten – demonstration för Östersjön under ytan

En toalettstol som har sänkts i havet.
Bildtext Genom att sänka toalettstolar på strategiska ställen längs kusten vill dyk- och miljöföreningar försöka få lagstiftare och andra att jobba för ett renare hav.
Bild: Ari Heinilä / föreningen Minun Mereni

Lokala dykföreningar längs med den västnyländska kusten deltar i en banbrytande demonstration under vattnet. Toalettstolar ska mäta skitmängden i Östersjön.

Nu måste avrinning från skogsbruk och dikning som leder till övergödning av Östersjön åtgärdas, menar en samlad trupp dykföreningar längs med Finlands södra och västra kust.

Tillsammans med Baltic Sea Action Group och föreningen Minun Mereni inleder man en undervattensdemonstration den 2 september. Målet är att påvisa hur dåligt Östersjön mår.

En bild av Täktbukten fotat med drönare
Bildtext Till exempel Täktbukten i Hangö mår inte bra.
Bild: Ari Heinilä / föreningen Minun Mereni

Ari Heinilä som har grundat föreningen Minun Mereni har en stuga i Hangö och ser med egna ögon hur vattnet i Täktbukten har förändrats.

– Finland är världens mest dikade land och till exempel dikade kärr och träsk förstör vattenområden på många andra håll än i Täktom.

Karta över Hangö udd med Täktom träsk och Täktbukten utmarkerat.
Bildtext Täktbukten är ett av många så kallade hot spot-ställen där övergödningen syns tydligt.
Bild: Veronica Westerlund / Yle

Den aktuella demonstrationen går ut på att lokala dykföreningar sänker ner en toalettstol i havet på utvalda ställen längs kusten. I toalettstolen finns en behållare som samlar in partiklar från havet.

Om ett år kommer man att för första gången ta upp behållaren och analysera innehållet. Meningen är att det här ska göras i fem år i följd.

Toalettstolarna kommer att placeras på ställen längs med kusten där såväl forskare som dykare har sett att vattenområdet mår extra dåligt.

En karta över västra delen av Nyland.
Bildtext Områden med röd färg är så kallade hot spots.
Bild: föreningen Pro Litore

Från Västnyland deltar dykföreningen Piraya från Ekenäs och Hanko diving från Hangö. Även dykföreningar från Kotka, Borgå, Helsingfors, Esbo, Åbo, Raumo, Björneborg och Vasa deltar i demonstrationen.

Yle Västnyland uppmärksammade Ari Heinilä och hans arbete för en renare Täktbukten i februari 2023.

En toalettstol som har sänkts i havet.
Bildtext En toalettstol är redan sänkt till havets botten inför undervattensdemonstrationen på lördag (2.9.2023).
Bild: Ari Heinilä / föreningen Minun Mereni

Diskussion om artikeln