Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nestlé efter misstankar om glasbitar i Pilttis babymat: Inget glas har hittats

Turun Sanomat skrev i måndags att en mamma i Björneborg hade hittat små glasskärvor i en babymatsburk med Punaposki-smak från Piltti. Piltti tillverkas i Åbo.

Nestlés kommunikationschef Nina Hannola säger till Yle Åboland att de har kontaktats av oroliga föräldrar som bett företaget undersöka Pilttiburkar som de trott innehålla glas.

Dessa har undersökts och inget glas har hittats. Nestlé har också varit i kontakt med bland annat livsmedelstillsynen i Åbo.

– De anser att vi vidtagit tillräckliga åtgärder och att produkterna inte utgör en säkerhetsrisk, säger Hannola.

Hon lyfter fram att babymaten görs av exempelvis äkta frukter och bär.

– Konsistensen kan naturligt vara lite grynig och det kan felaktigt tolkas som att främmande föremål finns i maten.

Enligt Hannola undersöks ett fall från juli där man hittat glas i en Piltti som innehåller grönsaker och skinka. Produkten slutade tillverkas i fjol och de sista partierna har dragits tillbaka från butikerna som en försiktighetsåtgärd.

Åboland

Små spetsdukar med ljus och ishockeyspelare som hänger.

Ljusets stig i Åbo spred glädje och inspiration i vintermörkret

Ljusets stig lockade också i år många besökare till Åbo centrum. Evenemanget ordnades nu för tredje gången vid åstranden och de gamla delarna av staden.

Trots att mängden besökare var stor, uppstod ingen större rusning eller några ordningsproblem.

Ett av de populäraste verken var Samuli Hallas verk StigAir, som bestod av flera fallskärmar i spetstyg.

Ljusets stig ordnades den 6-9 december, men några av ljuskonstverken kommer att stå kvar till januari 2024.

En kvinna med en korg och ett stort pepparkakspris.

Magdalena Johansson bakade Pargas bästa pepparkaka i år: ”Jag har bakat de här pepparkakorna i 49 år”

Magdalena Johansson, från ön Heisala i Pargas, är årets vinnare i tävlingen ”Pargas bästa pepparkaka” 2023. Gunnel Fjäder belönades med ett hedersomnämnande.

Priset delades ut på Gamla Malmens julmarknad på lördagen. Johansson vill inte avslöja receptet på vinnarbidraget, men berättar att det är ett gammalt släktrecept.

– Det känns jätteroligt och det är en stor ära, men dom är ju goda. Min svärmor fick receptet av sin svägerska i tiderna och nu har jag bakat de här pepparkakorna i 49 år, säger Johansson.

Tävlingen ordnades nu för andra gången och fick in totalt tio bidrag. Arrangörer för tävlingen är Invånarföreningen Gamla Malmen och Pargas hembygdsförening i samarbete med Pargas Marthaförening, Paraisten Marttayhdistys och Pargas stad.

Bil som lyft bort från en kant till Aura å i Åbo.

Paketbil höll på att glida ner i Aura å – ingen skadades trots att området var fullt med folk

En paketpbil höll på att glida ner i Aura å vid Gamla Stortorget i Åbo på lördagsförmiddagen, bekräftar Egentliga Finlands Räddningsverk. Ingen skadades i olyckan.

Bilen som stod parkerad i en brant backe i närheten av Gamla Stortorget, började glida ner mot ån vid 10-tiden på lördagen. Bilen stannade till sist av sig själv, men vid det laget hängde bilens framhjul i luften.

Räddningsverket fäste bilen med linor i träden för att förhindra den från att glida ner i ån.

Tidningen Turun Sanomat, som var först med nyheten, har talat med bilens chaufför.

– Jag stod ungefär tio meter ifrån, då bilen började rulla. Tur att ingen blev under och att större skador kunde undvikas, säger chauffören till Turun Sanomat.

Chauffören ringde nödcentralen och en bärgningsbil, men bilen gick inte att dra bort, utan det krävdes en kranbil att få bort den.