Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenskmöte när Sverige och Australien spelar om bronset i fotbolls-VM: ”Känns som jag har bra koll på dem”

Elin Rubensson firar.
Bildtext Elin Rubensson spelar till vardags i BK Häcken.
Bild: Lehtikuva

Damallsvenskan, den högsta ligan för damer i svensk fotboll, blir representerad av hela 14 spelare i bronsmatchen mellan Sverige och Australien. På tränarbänkarna är det också svenskt.

Australien förlorade semifinalen mot England, och i bronsmatchen väntar ett taggat Sverige – ett Sverige som känner flera av de australiensiska spelarna väl.

Fyra spelare i Australiens landslag spelar till vardags i Sverige och i Damallsvenskan: Kyra Cooney-Cross i Hammarby, Katarina Gorry och Claire Polkinghorne i Vittsjö, samt Aivi Luik som spelar i Häcken.

Sveriges assisterande förbundskapten Magnus Wikman tycker att det är roligt att så många spelare kommer från Sveriges högsta liga.

– Det är glädjande att visa alla som kritiserar serien att det finns många bra spelare i ligan som man kan gå och titta på, säger Magnus Wikman till Sveriges Radio.

”De är duktiga”

Elin Rubensson, som till vardags spelar i Häcken, samma lag som Aivi Luik, tror att det kan vara en fördel för svenskorna.

– Det kan hjälpa oss mycket. Både Cooney-Cross, Gorry och Polkinghorne, som spelar i Sverige, har jag ju sett veckovis hemma. Och det känns som att jag har bra koll på dem. Men de är duktiga, så det kommer krävas bra prestationer, säger Elin Rubensson.

I det svenska landslaget finns tio spelare som spelar i Damallsvenskan.

Svenskt tränarmöte

Det är inte bara många av spelarna som har kopplingar till Sverige och den svenska ligan, även båda lagens förbundskaptener är svenskar.

I Australiens tränarstab finns, förutom svenska förbundskaptenen Tony Gustavsson, som tidigare varit med i USA:s tränarteam, även assisterande tränare Jens Fjellström – också han är från Sverige.

Australiens förbundskapten Tony Gustavsson.
Bildtext Australiens svenska förbundskapten Tony Gustavsson.
Bild: Lehtikuva

På Sveriges bänk är det Peter Gerhardsson som utmanar Australiens förbundskapten Gustavsson i tränarkampen.

Bronsmatchen mellan Sverige och Australien spelas på lördag med start klockan 10.50. Matchen sänds på TV2 och på Arenan.

Diskussion om artikeln