Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Boosterdos av coronavaccin rekommenderas för äldre personer och riskgrupper i höst

coronavaccin
Bild: Petri Niemi / Yle

Boosterdosen ges i samband med influensavaccinationerna i höst och i vinter.

Institutet för hälsa och välfärd THL rekommenderar i enlighet med sin tidigare uppskattning från i våras att äldre och personer i vissa riskgrupper tar en boosterdos av coronavaccinet under hösten och vintern.

Det gäller personer som fyllt 65 år, 18 år fyllda personer som tillhör vissa riskgrupper och barn som fyllt 12 år med starkt nedsatt immunförsvar.

Avsikten med vaccineringarna är att minska dödsfall, allvarliga sjukdomsfall och belastningen på hälsovården.

Coronaläget i Finland har varit lugnt under sommaren, men i höst och i vinter kan det förekomma mer smitta än tidigare. THL bedömer ändå att det inte finns skäl att vaccinera hela befolkningen.

Tidigare vaccindoser och skyddet man fått om man redan varit smittad av coronaviruset skyddar bra mot allvarlig coronasjukdom, säger THL:s expertläkare Mika Muhonen.

Vaccinet som används i höst är nytt – preparatet går under namnet XBB.1.5 och är en variant av Pfizers Comirnaty-vaccin. Det tas i bruk då tillverkaren får försäljningstillstånd, vilket väntas ske i augusti.

Finland får uppskattningsvis en miljon doser av den nya vaccinvarianten i höst.

Välfärdsområdena står för vaccinationerna och deras tidtabeller. Enligt THL kan coronavaccinet ges i samband med influensavaccineringen.