Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny färjelinje planeras mellan Vasa och Sundsvall: ”Det finns ett intresse på båda sidor”

Uppdaterad 18.08.2023 12:33.
Wasalins Aurora Botnia på väg genom Vasa skärgård en solig och lugn dag .
Bildtext Wasalines Aurora Botnia trafikerar mellan Vasa och Umeå.
Bild: Wasaline / Christoffer Björklund

Sundsvall utreder behovet av en färjeförbindelse till Vasa. Infrastrukturstrategen Niklas Andersson tror att det finns goda förutsättningar.

Det finns planer på en ny färjeförbindelse mellan Sundsvall och Vasa, skriver Sveriges Radio Västernorrland. Det förra färjan slutade trafikera mellan städerna 1996.

Niklas Andersson är infrastrukturstrateg på Sundsvalls kommun, därifrån initiativet har kommit. Han berättar för Yle Österbotten att planerna ännu är i sin linda.

– Det har hela tiden funnits projekt där man har tittat på möjligheterna för en båtförbindelse för gods- och persontrafik mellan Sundsvall och Finland, men tidigare har det inte funnits förutsättningar i infrastrukturen.

Nu ska man utreda det reella behovet av en färjelinje mellan Sundsvall och Vasa. Dialoger har inletts på både den finska och den svenska sidan. Andersson berättar att det handlar om diskussioner med både näringslivet och turismen.

– Man gjorde det här väldigt bra när man utredde förbindelsen mellan Umeå och Vasa.

Andersson betonar att förbindelsen måste fungera marknadsmässigt och inte ska konkurrera med färjan mellan Vasa och Umeå. Enligt honom behövs både gods- och passagerartrafik för att en färjeförbindelse ska vara lönsam.

Ökat samarbete mellan Finland och Sverige

Andersson berättar att det är stora nysatsningar på gång i området kring Sundsvall, bland annat en anodfabrik som ska stå klar 2026. Totalt handlar det om investeringar på tiotals miljarder svenska kronor.

Satsningarna stöder de andra etableringar som görs inom det så kallade nordiska batteribältet.

– Jag ser att det finns stora samarbetsmöjligheter med den finska sidan. Det finns många saker som kan stärka både Västernorrland och Österbotten, säger Andersson.

De senaste åren har turismen inom Norden ökat. När Sundsvalls Tidning skrev om planerna i juli var responsen enligt Andersson väldigt positiv.

– Det finns ett intresse på båda sidor.

I och med det osäkra världsläget har ett stärkt samarbetet mellan Finland och Sverige efterlysts från flera håll.

Andersson betonar att inget ännu är bestämt, men själv är han hoppfull om att planerna kunna ska bli verklighet. En realistisk tidsplan för inledningen av färjetrafik mellan Sundsvall och Vasa bedömer han till någonstans mellan sju och femton år.

– Det finns mycket likheter mellan Sverige och Finland, så jag hoppas på ett bättre samarbete.

Artikeln är uppdaterad 18.8.2023 klockan 12.15 med Niklas Anderssons kommentarer.