Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Sverige säkrade VM-brons – Kosovare Asllani satte sista spiken i kistan mot Australien

Uppdaterad 19.08.2023 13:15.

Sverige har kapaciteten som krävs för ett nytt VM-brons – men är de svidande såren efter semifinalförlusten mot Spanien fortfarande öppna? Det klarnar i bronsmatchen mot Australien klockan 11.

Kl. 11 Sverige–Australien

Bronsmatch, Lang Park, Brisbane
Kommentator: Sebastian Backman

FIFA fotbolls-VM 2023, bronsmatch: Sverige - Australien (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Sveriges läge: Trötta på tårar

Sverige blev mästare i den första stora damturneringen – EM 1984 – och har nu en ny medaljchans nästan 40 år senare, i en allt mer kommersiell fotbollsvärld som byggts om från grunden.

Sverige har tagit sig minst till semifinal i alla damturneringar efter EM 2017 – men har inte nått hela vägen sedan Pia Sundhage avgjorde straffläggningen 1984. Och det grämer mer än de flesta kan fantisera om.

– Jag är bara trött på mästerskapstårar. Jag tror inte att folk förstår vilken energi och passion som ligger bakom. Det suger verkligen, sade Kosovari Asllani till Aftonbladet efter semifinalförlusten mot Spanien med 1–2.

Rebecka Blomqvist firar sin sena kvittering mot Spanien.
Bildtext Superinhopparen Rebecka Blomqvist stod för Sveriges enda mål mot Spanien. Hon har det bästa målsnittet i VM sett till spelade minuter.
Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Asllani har förlorat i OS-final 2016, VM-semifinal 2019, OS-final 2021, EM-semifinal 2022 och nu i VM-semifinal 2023. Men hon har också åkt hem med medaljer från mästerskap.

I VM-bronsmatchen 2019 gjorde hon mål då Sverige vann över England med 2–1. Ett England som tog brons i VM 2015.

Englands dåvarande tränare Phil Neville kritiserades för fyra år sen efter att ha kallat dusten för en ”nonsensmatch”.

Ni förstår säkert poängen: I den stundande VM-bronsmatchen är laget som bäst klarat av att ladda om favorit. På den punkten har Sverige det svårare. Många i laget har en VM-medalj sedan tidigare och laget saknar publikstödet som Australien har.

Men samspelta Sverige är tryggt i sitt spelsätt och det bästa laget i VM på fasta situationer. På papper är Sverige favoriter, har de bensin kvar i tanken?

I november i fjol körde Australien över ett jetlaggat Sverige i en träningsmatch med hela 4–0. Ge bronsmatchmotståndarna lillfingret och de tar hela handen.

Australiens läge: Laddar för sista show utan nyckelspelaren i försvaret

Tätt inför semifinalen mot England meddelade Australien om ett bakslag som spelade en avgörande roll i matchen: mittbacken Alanna Kennedy var ur spel.

Nu står det klart att Kennedy också kommer att missa bronsmatchen på grund av fördröjda hjärnskakningssymptom efter en otäck smäll i kvartsfinalen mot Frankrike.

Kennedys frånvaro syntes tydligt i förlustmatchen mot England. En tidigare väldigt samspelt backlinje såg svajigare ut, även om den erfarne ersättaren Clare Polkinghorne personligen inte stod för tydliga missar.

Efter att ha hållit nollan i fyra av fem matcher släppte Australien in tre mål mot England. Laget har inte råd att uppträda lika trevande mot Sverige.

Profilanfallaren Sam Kerr klarade däremot av att starta mot England och visade sin kvalitet genom att vara ett ständigt hon i djupled. Distansmålet i andra halvlek hörde också till de allra läckraste i VM.

Drömmål av Kerr mot England - Spela upp på Arenan

I semifinalen ställdes Kerr mot lagkamraterna Millie Bright och Jess Carter. Nu har hon chansen att plåga nya försvarsinriktade vänner i Londonklubben. Förra säsongen var mittbacken Magdalena Eriksson kapten i Chelsea medan Zecira Musovic var andramålvakt. Ytterbacken Jonna Andersson spelade dessutom för Chelsea innan flytten till Hammarby i fjol.

Räkna med ett Australien som trampar på gasen i matchen. De vill späda på den sjudande fotbollsfebern i hemlandet med en sista framgångsrik show i Brisbane.

Semifinalen mot England betydde nya rekordsiffror för australisk tv: 11 miljoner människor såg matchen, i ett land med 26 miljoner invånare. Det är de bästa tittarsiffrorna genom historien i Australien, inte bara vad fotboll beträffar utan för alla program någonsin.

Håll koll på: Amanda Ilestedts väg till skytteligatiteln

En spelare har gjort fem mål i VM: Japans Hinata Miyazawa. Fyra spelare har stått för fyra fullträffar – men av dem är bara en kvar i turneringen: Sveriges mittback Amanda Ilestedt.

Om Ilestedt skulle krönas till måldrottning i turneringen vore det en skräll i paritet med Leicesters ligatitel 2016. En jordbävning som skulle ge utslag på Richterskalan.

Här är förutsättningarna i racet om den gyllene fotbollsskon:

Pokalen delas ut till spelaren som gjort flest mål i turneringen. Om flera spelare noteras för lika många mål går priset till spelaren som gjort fler målgivande passningar. Om det fortfarande är likaläge som gäller kollar man på antal spelminuter, ju färre desto bättre.

Amanda Ilestedt firar mål med Lina Hurtig.
Bildtext Amanda Ilestedt drömmer om någonting stort.
Bild: Dave Lintott/lintottphoto/Shutterstock/All Over Press

Miyazawa har gjort fem mål och stått för en assist. Ilestedts har gjort ett mål färre och lika många assists – men spelat fler minuter än Miyazawa.

Med andra ord krävs minst ett mål och en assist för att Ilestedt ska gå upp i ledning. Två mål fungerar också – men två assists duger inte.

De övriga kandidaterna – Lauren James, Lauren Hemp, Alessia Russo, Aitana Bonmati, Jennifer Hermoso, Alba Redondo, Rebecka Blomqvist och Hayley Raso – måste minst göra två mål i bronsmatchen eller finalen för att ha en chans att vinna.

Kommentatorns tips: Sverige hittar hungern som krävs

Många svenska spelare får gräva djupt, men klarar av att tända till en sista gång. Det blir en svensk seger med uddamålet, låt oss säga 2–1.

Diskussion om artikeln