Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Över 400 elever blev sjuka efter att ha ätit tortillor i skolmatsalar i S:t Michel

Uppdaterad 18.08.2023 16:52.
En elev tar strimlad paprika från en salladsbuffé i en skolmatsal.
Bildtext Salladen på bilden är inte fotograferad i Sankt Michel.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Flera elever uppger att tortillabröden smakade konstigt. Livsmedelsverket har tagit prover på skolmaten och börjat analysera dem.

I onsdags serverades tortillor med vegetarisk fyllning och sallad i skolmatsalarna i S:t Michel. Ett stort antal elever runt om i staden blev illamående eller fick andra symptom efter att ha ätit skolmaten. De flesta fick symptom inom en timme, vilket är hastigare än vad som är vanligt när det gäller matförgiftning.

Staden har nu genomfört en enkätundersökning som visar att betydligt fler elever än man först trodde har fått symptom. På fredagsmorgonen uppgav S:t Michels stad att omkring 950 elevers föräldrar och knappt 80 personer ur skolornas personalstyrka hittills besvarat enkäten.

De flesta har fått kortvariga och relativt lindriga symptom och staden känner inte till att någon skulle ha behövt sjukhusvård för sina symptom. Omkring 207 elever har fått magont, omkring 140 har blivit illamående. Omkring 100 fick ont i huvudet och ett tjugotal elever spydde.

Enligt uppgifter till Yle Uutiset steg antalet personer som fått symptom till över 400 under fredagen.

Flera av eleverna har sagt att tortillabröden smakade tvål eller smakade illa, men det fanns också elever som tyckte att fyllningen smakade illa. Maten tillreddes i ett centralkök och tortillabröden köptes in färdiga till centralköket i en förpackning avsedd för storkök.

Livsmedelsverket har tagit prover på skolmaten som serverades och har inlett analyseringen av proverna på fredagen.

Uppdaterad 18.8 kl. 16:52 med nya uppgifter om antalet personer med symptom.