Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Ansökningstiden för låtar till Tävlingen för ny musik UMK 2024 börjar: vem blir Käärijäs efterträdare?

UMK24-hakukuva, kuvassa on ihmisiä tanssimassa ja UMK:n logo.
Bild: Miikka Varila/Mika Hokkanen/Yle

Yles Tävling för ny musik UMK 2024 inleds officiellt idag. Efter en lyckad säsong är vi på jakt efter nya förmågor. Alla låtskrivare kan ansöka 21–24.8.2023 om att delta i UMK för att tävla om en plats som Finlands ESC-representant.

UMK är Finlands största musikshow, som tar vinnaren från en inhemsk miljonpublik till en publik på hundratals miljoner tittare i Eurovision Song Contest, världens största musikunderhållningsshow. Följande Eurovision Song Contest ordnas i maj 2024 i Malmö i Sverige.

Precis som tidigare är det en jury bestående av musikproffs som står för valet av låtar och artister. Juryns ordförande är musikchefen för YleX, Tapio Hakanen. Ansökan sker med en blankett som finns på adressen yle.fi/umk. På samma webbplats finns också tävlingsreglerna på finska, svenska och engelska. Ansökningstiden börjar idag 21.8 kl. 8.00 och avslutas 24.8 kl. 23.59. Alla sökanden kontaktas senast i oktober.

Genom UMK kan de tävlande främja sin karriär såväl hemma som internationellt. Käärijäs Cha Cha Cha blev alla tiders snabbast streamade finskspråkiga låt, som precis har överskridit 100 miljoner lyssningar på Spotify. Flera andra artister har också fått stora framgångar via UMK.

"Intresset för UMK såväl bland publiken som artisterna har ökat för varje år och Käärijä-fenomenet förra säsongen fick UMK-yran att nå oanade höjder", säger Hakanen.

"En stor del av de senaste årens stora finländska musikfenomen och hittar har fått sin början via den öppna låttävlingen, vilket understryker den betydelse UMK har. UMK är inte bara för stora artister eller skivbolag, utan varje år har fina artister från indie- och små skivbolag deltagit. Vi får snart se vem som är Finlands följande Erika Vikman, Blind Channel, BESS, KUUMAA eller Käärijä. Det är låten som avgör, så sök nu!", säger Hakanen.

UMK24-tävlingen når sin kulmen i UMK-evenemanget i februari. Information om tidpunkt och plats kommer inom de närmaste månaderna.

På andra språk