Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Gyllene tider i Ekenäs? EIF radar upp segrar i division 1 och starka sommarnyförvärven har gett ny energi: ”Allt känns världsklass”

En spelare håller bollen i fötterna.
Bildtext Lucas Kaufmann är ett av de namnstarka nyförvärven i EIF.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Hösten knackar på dörren – och EIF har bara ett mål i sikte. Segerlöddriga spelare, fem raka trepoängare och nyförvärv som gör ligadrömmen realistisk. ”Det känns bara världsklass”, säger Alexander Leksell efter 2–0 mot HIFK.

Har sommartider fått Ekenäs IF att känna att något stort är på gång?

Efter fem poäng på sex seriematcher tidigare i sommar har EIF radat upp segrar senaste månaden. Full pott för femte gången i rad var ett faktum då slutsignalen gick i Tölö på fredagskvällen.

Ett namnstarkt EIF knäckte HIFK med 2–0 efter mål av Stanislav Efimov och Abdoulaye Kanté och befäster sin position som en tydlig kandidat för ligaspel 2024.

– Vilken känsla, vilket lag. Allt känns bara världsklass – att vara tillbaka efter vår dipp tidigare i sommar, säger svenske mittbacken Alexander Leksell med ett brett leende på läpparna.

Segersången hördes högt i korridorerna utanför omklädningsrummen och Leksell kan knappt hålla tillbaka skrattet när han analyserar matchen.

– Vår hemmaplan är mindre än den här och vi spelar bra fotboll där hemma. Därför visste vi om att vi kan spela ännu bättre här. Sen gick vi ut och kontrollerade hela matchen. Vi utnyttjar våra sekvenser och gör mål.

En fotbollsspelare står på spelplanen.
Bildtext Alexander Leksell spelade åter 90 minuter i mittförsvaret.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Efter första kvarten kunde EIF successivt koppla ett allt rejälare grepp om matchen och stundtals sågade sig gästerna framåt fint. Med en så meriterad spelare som Enoch Kofi Adu som motor i uppbyggnadsspelet finns minsann förutsättningarna för att spela fotboll för spanske tränaren Gabri Garcia Xatart.

– Vi har en stor variation i spelet och det gör det svårt för motståndarna. Kommer vi att hålla i? Slå in bollen bakom backlinjen? Spela kombinationer? Motståndet har ingen aning, vi vet knappt själva. Men vi har så smarta spelare att vi kan styra tempo och bara köra. Vi har nött på spelstilen sedan i januari och nu börjar det sitta rätt bra, säger Leksell.

Hur mycket betyder nyförvärven?

EIF:s sportchef Peter Haglund pratade i juli om att truppbredden inte är speciellt bra, men de senaste veckorna har han fyllt på med riktiga klassvärvningar med division 1 som måttstock.

Offensiva spelarna Tiemoko Fofana och Lucas Kaufmann sticker onekligen ut – Fofana har svarat med att avgöra de två senaste hemmamatcherna – och det är ofrånkomligt att konstatera att EIF:s enda rimliga målsättning i höst är att kliva upp i fotbollsligan.

– Det finns bara ett mål. Det är ingen hemlighet att vi vill upp, säger Kaufmann.

Honka firar mål mot VPS.
Bildtext Lucas Kaufmann anslöt efter flera säsonger i Honka.
Bild: All Over Press / Emil Hansson

Det här var Kaufmanns andra match i EIF och på den här nivån är brassen verkligen en både lugnande och pulserande kraft i spelet med boll.

– Vi vill kontrollera matcherna med bollen och i dag hade vi bra koll. Jag kan inte komma ihåg att vår målvakt gjorde en enda svettig räddning. Vi kan skruva upp effektiviteten, men poängen är huvudsaken och i dag spelade vi dessutom bra.

Leksell ringar in nyförvärven som en orsak till att EIF har vänt kursen i sommar.

– Jag ska inte påstå att vi blev bekväma, men om vi bara tappar ett par procent så kan alla slå oss. De nya spelarna har kommit in med ny energi och det känns jätteviktigt. Vi andra inser att vi behöver ta ett kliv på nytt. Och nu handlar det bara om finaler för att uppfylla vårt mål.

Arajuuri: Tung vecka

HIFK:s stora profil Paulus Arajuuri tycker att den första halvleken var jämn, men Efimovs drömträff till 1–0 efter en hörna blev en vägdelare.

– Vi följde matchplanen och första halvlek kändes bra, men EIF har väldigt skickliga spelare med boll. De har ett riktigt starkt lag.

Senaste veckan har varit väldigt tung. Vår insats mot Jaro var inte bra alls. Vi hade jobbat hårt hela veckan, men det räckte inte i dag

Paulus Arajuuri

Helsingforslaget ligger sexa i tabellen, men avståndet till den åtråvärda fjärdeplatsen kan växa till sju poäng i helgen. Efter 0–3 mot Jaro och 0–2 mot EIF är goda råd dyra om HIFK har tänkt spela för åtminstone en kvalplats i höst.

– Senaste veckan har varit väldigt tung. Vår insats mot Jaro var inte bra alls. Vi hade jobbat hårt hela veckan, men det räckte inte i dag. Vi var medvetna om hur viktig den här matchen var, och vi är i ett läge där vi måste vinna varje gång, säger Arajuuri.

EIF är tabelltrea då tre matcher återstår att spela i grundserien i division 1-fotbollen. Samtidigt som EIF vann i Helsingfors tog MP full pott borta mot jumbon JJK och behåller sin andraplats, på samma poäng som Gnistan.

EIF är två poäng efter tätduon, men har en match i handen jämfört med MP.

Division 1

HIFK–Ekenäs IF 0–2 (0–1)
36' Stanislav Efimov 0–1
56' Abdoulaye Kanté 0–2

Publik: 2711.

JJK–MP 0–1 (0–0)
66' Niila Forsell 0–1

Publik: 952.

Diskussion om artikeln