Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Par som drev stall i Nådendal döms till ovillkorligt fängelse för sexualbrott mot barn

Bild av ingången till en tingsrätt.
Bildtext Egentliga Finlands tingsrätt har gett sin dom i brottshelheten med anknytning till ett häststall i Nådendal.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Egentliga Finlands tingsrätt har på fredagen gett sin dom gällande brottshelheten med anknytning till ett häststall i Nådendal. Mannen döms till tre år och nio månaders ovillkorligt fängelse och kvinnan till två års ovillkorligt fängelse.

Egentliga Finlands tingsrätt har gett sin dom i fallet där ägarparet för ett stall i Nådendal stod åtalade för sexualbrott. Rättegången i fallet inleddes i maj.

Svarandena är en man och en kvinna födda på 1970-talet som har ansvarat för häststallet.

Båda var åtalade för två fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn. Mannen åtalades också för två fall av sexuellt antastande. Paret har förnekat brotten.

Det finns totalt fyra målsägande i fallet.

Mannen som är född 1975 döms till tre år och nio månaders ovillkorligt fängelse för två fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn och två fall av sexuellt antastande.

Kvinnan som är född 1979 döms till två års ovillkorligt fängelse för två fall av medhjälp till grovt sexuellt övergrepp mot barn.

De åtalade ska också betala skadestånd till offren. Mannen ska betala totalt 35 000 euro i skadestånd. Av detta belopp är kvinnan solidariskt ansvarig för att betala 28 000 euro. Dessutom ska de åtalade ersätta staten för de målsägandes rättegångskostnader.

Domarna har inte vunnit laga kraft.

Misstankarna om brotten uppdagades i maj 2021 när tidningen Turun Sanomat rapporterade att stallet i flera år skulle ha utsatt flickor som frivilligt jobbat vid stallet för sexualbrott och tvingat dem att utföra tungt stallarbete.

Polisen grep paret under våren 2021 som misstänkta för grovt sexuellt utnyttjande av barn under åren 2013-2016.