Ukrainare i Sibbo vill stanna men har svårt att hitta bostad: ”Jag är alldeles slut på grund av det här”

Om en dryg månad stänger flyktingförläggningen i Sibbo. Det betyder samtidigt att flera bostäder sägs upp. Ett 30-tal ukrainare har redan fått Sibbo som hemkommun, men har svårt att hitta ny bostad.
Vira Krokha och Nataliia Shyliaieva bor i en av Sibbo flyktingförläggnings trerummare i centrala Nickby med sina två barn.
Senast i slutet av september är de tvungna att hitta en annan bostad i kommunen eller flytta till en annan ort. Orsaken är att förläggningen i Sibbo stängs, och det har väckt mycket ångest bland de ukrainska kunderna.
– Jag är alldeles slut på grund av den här situationen. Barnen har precis vant sig vid att leva och bo här. Min son går i skola och min fyraåriga dotter i daghem i närheten, säger Nataliia Shyliaieva.
Meddelandet i juli om att flyktingförläggningen stänger kom som en total överraskning för ukrainarna. Förläggningen med cirka 190 boende är en av åtta i landet som ska stänga sina dörrar.
Enligt Migrationsverket har behovet av flyktingförläggningar för ukrainska flyktingar minskat, allt färre söker sig till Finland och allt fler har tillbringat ett år i landet varefter de har rätt att ansöka om hemkommun.
Efter det kan de bland annat söka en bostad i kommunen och bostadsbidrag genom Folkpensionsanstalten om inkomsterna är små.
Vissa flyttar, andra stannar
Det är en dryg månad tills förläggningen stänger och situationen lever dag för dag. Kommunens flyktingkoordinator Karin Blomqvist följer med läget.
– Vissa flyttar till en annan flyktingförläggning, vissa ansöker om kommunplats och vissa har redan fått Sibbo som hemkommun, säger Blomqvist.
Blomqvist uppskattar att cirka 35 personer har fått Sibbo som hemkommun, och tror att antalet kommer att öka inom den närmaste månaden.
När det gäller bostäder i kommunen tror Blomqvist inte att alla 190 personer ansöker om kommunplats i Sibbo. Trots att flyktingförläggningens lägenheter som ukrainare bott i sägs upp tror Blomqvist att det kommer att finnas tillräckligt med bostäder.
– Bostäder finns eftersom de också har bott i bostäder som privata bostadsägare har hyrt ut, så vi hoppas på att de ska få fortsätta bo i dem. Vissa får bo kvar medan andra flyttar till andra bostäder, men jag tror att det börjar se lite bättre ut på hyresmarknaden för tillfället här i Sibbo, säger Blomqvist.
Hur många av de 190 ukrainare som har flyttat eller har för avsikt att flytta från Sibbo är högst oklart. Uppgifterna kan faktiskt skifta från dag till dag.
– Vissa väntar på att de ska ha bott ett år i Finland och det är först i slutet av året. Deras kundförhållande kan då ha blivit överfört till flyktingförläggningen i Borgå fast de fysiskt har bott i Sibbo. Här kan antalet kommuninvånare ännu stiga, säger Blomqvist.
Det här betyder i sin tur inte att personen automatiskt söker sig till Sibbo eller Borgå eftersom det är möjligt att ansöka om hemkommun i vilken kommun som helst efter ett år.
Bli kommuninvånare inom ett år
Både Krokha och Shyliaieva har 15-åriga söner som går i skola och har fått vänner. Shyliaievas dotter har dessutom gått ett halvt år i kommunens daghem. Det har märkbart minskat lusten att flytta från kommunen. Därför utredde de möjligheterna att stanna kvar.
– Vi ansökte om hemkommun, så att vi kan få bo i kommunens hyresbostad och stanna kvar på orten, säger de.
Med hjälp av Ukrainska föreningen i Östnyland skrev kvinnorna en ansökan om hemkommun, trots att de bara varit i landet ungefär åtta månader. Det var möjligt eftersom båda hade fasta anställningsförhållanden.
Vira Krokha, som städat på ett hotell i flera månader, fick hemkommun efter ett par veckors väntan. Nu väntar de på att få flytta till en av kommunens hyreslägenheter.
Fram till årets slut står kommunen dessutom för hyresgarantin för ukrainare som bosatt sig i Sibbo.
Nataliia Shyliaieva och hennes barn väntar hoppfullt på att bli Sibbobor, då Shyliaieva redan arbetat längre än sex månader. Hon fick ett deltidsjobb som städare efter att ha vistats i landet en månad.
I framtiden önskar Shyliaieva kunna studera till närvårdare.
– Vi tänker stanna permanent i Finland och lära oss språket. Här ser framtiden ljusare ut också för barnen, säger Nataliia Shyliaieva.
Av flyktingförläggningens omkring 190 boende kommer cirka 90 personer att ha vistats i landet i ett år innan förläggningen stängs.
Artikeln baserar sig delvis på Yle Uutisets artikel ”Lapset ovat juuri sopeutuneet elämään täällä” – ukrainalaispakolaiset saivat kuulla muutaman päivän varoitusajalla pakkomuutosta från 16.8.2023 av redaktör Ari Tuhkanen.