Finska gymnasier i Helsingfors erbjuds pengar om man inte mobbar på konventsintagning – men svenskspråkiga får klara sig utan: ”Klart att det känns orättvist”
Staden vill ge en morot på 1 000 euro för att få ett slut på förnedrande konventsintagningar. Men bara till de finskspråkiga gymnasierna. Orättvist och konstigt, säger studerandekårerna.
Konventsintagningarna har redan i flera år varit uppmärksammade. Festerna ordnas som ett sätt att välkomna de nya studerandena till gymnasiet. Men i flera fall har festen spårat ur och haft inslag av mobbning och förnedring. I vissa fall har det till och med lett till polisanmälningar.
Tidigare i augusti tog staden avstånd från denna typ av konventsintagningar och uppmuntrade studerande att inte delta i dem på sin fritid.
En annan metod staden har använt för att avskräcka ordnandet av konventsintagningar har varit att erbjuda en morot till gymnasiernas studerandekårer.
Det har varit i form av 1 000 euro med förutsättningen att det inte ordnas ett evenemang där förnedrande inslag förekommer. Pengarna kan användas för kårens egen verksamhet eller för att ordna en trevlig välkomstfest.
Men moroten har endast erbjudits till de finskspråkiga gymnasierna.
Också i stadens meddelande om konventsintagningarna nämns pengasumman inte alls i den svenskspråkiga versionen, medan den nämns prominent i den finskspråkiga texten.
Orättvist tycker studerandekårerna
Niko Partanen är ordförande för studerandekåren vid Brändö gymnasium.
– Själv tycker jag att det är ganska orättvist. På Brändö har den här typen av konventsintagningar med mobbning inte ordnats, varför ska vi då inte erbjudas belöning medan man erbjuder det till de som borde sluta med det?
Också Sofie Rosström som är ordförande för studerandekåren vid Tölö Gymnasium tycker att arrangemanget verkar orättvist.
– Det är klart att det känns orättvist. Det känns snopet att vi som redan tidigare ordnat trevliga fester för nya studerande inte får det här stödet.
Rosström säger att den extra penningsumman skulle ha stor betydelse för vad studerandekåren hade kunnat ordna för de nya studerandena.
– Konventsintagningen ordnas av tutorerna och de har egentligen ingen budget utan söker stöd av till exempel Hem och skola. Så att kunna få den summan för att ordna något för de studerande skulle vara ganska tufft.
Privata fester som inte kan övervakas
Moa Thors är chef för gymnasieutbildningen i Helsingfors stad. Hon säger att man valt att inte erbjuda moroten till de svenska gymnasierna eftersom konventsintagningarna inte officiellt ordnats av studentkårerna.
– De som eventuellt ordnas är privata fester som vi inte kan övervaka. Till all lycka har vi inte hört att det skulle ha förekommit några trakasserier vid de svenskspråkiga gymnasierna.
Enligt Thors fungerar den svenskspråkiga och finskspråkiga sidan på olika sätt och studerandekårerna har möjlighet att ordna program med pengar ur gymnasiernas egen budget.
Är det inte orättvist att erbjuda en penningsumma till de finskspråkiga gymnasierna och inte till de svenskspråkiga?
– Om du vill säga att det är orättvist så kan du säkert få till det, men jag vill citera min första chef och säga att det inte finns någon millimeterrättvisa i världen.
Niko Partanen från Brändö Gymnasium säger att han oavsett tycker att valet att ge en morot i form av pengar är konstigt.
– Jag vet inte om pengar i handen är det bästa sättet att lösa det här problemet. Man borde kanske utgå från att ta ett stort samtal om det hela i början av läsåret i stället för att ge en tusenlapp och hoppas på det bästa, säger Partanen.