Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Representanthuset vill stoppa syriska flyktingar

Från 2015
Den republikanske presidentaspiranten Ben Carson.
Bildtext Republikanen Ben Carson drog paraleller mellan syriska flyktingar och rabieshundar.
Bild: EPA/MAX WHITTAKER

Representanthuset i USA godkände på torsdagen ett lagförslag som innebär att syriers och irakiers möjligheter att tilldelas flyktingstatus begränsas. President Barack Obama har lovat att lägga in sitt veto mot lagförslaget.

Lagförslaget godkändes med bred marginal. 289 röster för och 137 emot. Flera av representanthusets demokrater röstade för.

Terrordådet i Paris har skapat oro i USA och allt fler politiker ifrågasätter president Barack Obamas beslut att välkomna 10 000 flyktingar från Syrien år 2016.

- Vår främsta skyldighet är att beskydda det amerikanska folket. Våra främsta experter på brottsbekämpning säger att det inte är säkra på att de klarar av att upptäcka ifall Islamiska staten försöker nästla sig in bland flyktingarna, sade representanthusets talman Paul Ryan.

Obama har sagt att han kommer att lägga in sitt veto mot lagförslaget. För att nå Obamas bord måste senaten också godkänna det.

Ingen syrisk flykting har gripits för terrorbrott

Framför allt bland republikanerna har tonen i flyktingdebatten blivit allt hårdare. Ben Carson, en av de ledande republikanska presidentkandidaterna, drog på torsdagen paralleller mellan de syriska flyktingarna och hundar.

- Ifall en rabieshund springer omkring i grannskapet så kommer du sannolikt inte att ta för givet att det är en snäll hund. Och du kommer sannolikt att skydda dina barn. Det betyder inte att du hatar alla hundar, sade Carson under ett valmöte i Alabama.

President Obama uttryckte sin avsmak för republikanernas retorik i frågan under sitt statsbesök på Filippinerna.

- De har utnyttjat folks rädsla för att vinna politiska poäng och främja deras kampanjer. Det är ansvarslöst. Jag kan inte tänka mig ett mer kraftfullt rekryteringsverktyg för Islamiska staten än den retorik vi hört i den här debatten, sade Obama.

Enligt Vita huset har USA tagit emot 2 174 syriska flyktingar sedan september 2001. Ingen av dem har gripits eller landsförvisats på grund av terrorbrott.

Diskussion om artikeln