Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norges ishockeylandslag pausar verksamheten – lider av ekonomiska bekymmer: ”De skrattar åt oss”

Norge firar mål i ishockey-VM.
Bildtext Norges herrlandslag deltog i VM i våras.
Bild: All Over Press

Det norska ishockeyförbundet tar till drastiska åtgärder för att få bukt på sina ekonomiska problem. Alla landslag förutom herrarnas U20-lag pausar sin verksamhet resten av året.

Förra året gick det norska ishockeyförbundet back med dryga nio miljoner kronor (ungefär 780 000 euro). Detta var närmare tre miljoner kronor (ca 280 000 euro) mer än budgeterat på förhand.

– Allt pausas, om det inte sker något positivt på intäktssidan, kommenterar förbundspresidenten Tage Pettersen till norska NRK.

Det enda undantaget är U20-landslaget, som ska delta i junior–VM i Göteborg i december och januari. Herrlaget ska enligt den ursprungliga planen spela i VM i Prag och Ostrava i maj. Landslagschefen Tobias Johansson finner inget positivt i den drastiska åtgärden.

– Det är såklart inte bra. Jag vill dela upp det i två delar. Kortsiktig så förlorar våra spelare och ledare internationell erfarenhet, som vi behöver för att ta samma steg. De matcherna är ovärderliga för utveckling. Det långsiktiga är att vi har byggt upp ett tillitskapital som jag misstänker kommer få sig en törn, säger han till NRK.

”Pinsamt”

Norska landslagsspelaren Mats Rosseli Olsen, till vardags i SHL-klubben Frölunda, överraskades av nyheten.

– Det är ganska pinsamt att ett landslag i en så här stor sport inte är lönsam i Norge, berättar han till NRK.

Olsen säger att han redan har fått höra från svenska lagkamrater i Frölunda.

– De skrattar åt oss nu.

Källa: NRK

Diskussion om artikeln