Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bromsar kan också sprida borrelios, men det är sällsynt – patientorganisation är nöjd över att läkare uppmärksammar frågan

En broms (insekt) sitter på ett grönt blad.
Bildtext En broms kan också sprida borrelia, men då sprids bakterien vanligtvis till följd av att bromsen bitit ett djur som haft borrelios. Bildsättningsbild.
Bild: Larry Doherty / AOP

För att diagnostisera ifall en broms orsakat borrelios måste en biopsi tas från bettstället. Det är ännu mindre sannolikt att hjortflugor skulle sprida borrelios.

Att borrelios kan spridas från annat än fästingar väcker diskussion.

Det är svårt att upptäcka borreliainfektioner från bromsbett, och de är i alla fall mycket sällsynta. Jarmo Oksi, professor i infektionssjukdomar vid Åbo universitet, säger att han bara känner till enstaka fall.

– Problemet är att ett bromsbett ganska ofta orsakar en omfattande röd irritation, som ändå inte beror på borreliainfektion. Hudirritation i samband med ett bromsbett kommer vanligtvis snabbt och kan bli upp till mer än fem centimeter stort på endast en dag.

Det tar en eller två veckor innan det vandrande utslaget, som är ett tecken på borrelios, utvecklas.

– Det är mer sannolikt att det långsamt växande utslaget orsakas av ett fästingbett, även om man kan ha en minnesbild av att man blivit biten av en broms. En ganska stor andel av patienterna med praktiskt taget säker hudborrelios har inte märkt att de skulle ha fästingar på bettstället. Fästingen kan ha lossnat när man skrapat sig och inte vetat om fästingen, säger Oksi.

För att med absolut säkerhet kunna bevisa att en broms sprider borrelios måste vi först veta exakt var bromsen har bitit. En biopsi tas från bettstället för att se om man hittar borrelia-DNA.

– Det är sällan som ett DNA-prov tas i sådana fall, så det blir ofta oklart om det var bromsen som orsakade sjukdomen. I sådana fall dras slutsatser utgående från hur hudförändringen beter sig med tanke på tid och andra faktorer. Dessutom är det känt att bromsar inte har samma förmåga att lagra borrelios på samma sätt som fästingar.

Borrelioosin aiheuttama ihomuutos sääressä.
Bildtext En hudförändring som orsakats av ett bromsbett.
Bild: Sami Tammi / Yle

Bromsen sprider oftast borreliosen från ett annat djur

– Det är sällan som ett DNA-prov tas i sådana fall, så det blir ofta oklart om det var bromsen som orsakade sjukdomen. I sådana fall dras slutsatser utgående från hudförändringens tidsmässiga och övriga beteende. Dessutom är det känt att bromsar inte har samma förmåga att lagra borrelia på samma sätt som fästingar.

Specialforskaren Jani Sormunen vid Åbo universitet har specialiserat sig på fästingforskning. Hos bromsar kan borreliabakterien mekaniskt överföras från ett objekt till ett annat.

– Det är troligt att bromsen har ätit av ett djur som bär på borrelia och sedan bitit en människa. Borrelia kan ha blivit kvar i bromsens mundelar och sedan överförts därifrån till människan i samband med ett nytt bett. När det gäller hjortflugor är det mindre sannolikt att borrelios sprids från dem.

– Hjortflugan flyger inte till flera platser, utan tappar sina vingar när den träffar huden på sitt offer och stannar där, säger Sormunen.

Henkilö laittaa pinseteillä puutiaista koeputkeen.
Bildtext Fästingforskaren Jani Sormunen från Åbo universitet undersökte fästingar i Runsala i Åbo tidigare i sommar.
Bild: Arttu Kuivanen / Yle

Patientförening hoppas att kännedomen om borrelios ökar

Marjatta Valonen, ordförande för föreningen Suomen Lyme Borrelioosi ry, är glad över att man uppmärksammar bromsarnas roll som en möjlig spridare av borrelios.

Valonen anser att det fortfarande finns en brist inom den offentliga hälsovården när det gäller kännedomen om hur borrelios diagnostiseras och behandlas. Valonen får ofta respons om detta från medlemmar i föreningen, liksom från andra personer som har kontaktat föreningen.

– Läkare känner inte till att borrelios kan spridas från bromsar. Informationsgången inom den offentliga sjukvården fungerar inte. Jag har blivit kontaktad av patienter som till och med fått höra att problemet sitter mellan öronen.

Valonen har också uppmärksammats om hur svårt det i allmänhet är att identifiera borrelios.

– Om hudförändringen inte sprider sig som en ring är det inte säkert att den identifieras som borrelios. Märket kan också vara platt och rött eller likna ett blåmärke på till exempel på bröstet, säger Valonen.

Bild på fästing som läggs in i en plastflaska med pincett.
Bildtext Den vanligaste spridaren av borreliabakterien är fästingen.
Bild: Markku Lähdetluoma / Yle

Antalet borreliainfektioner ökar i Egentliga Finland

I nuläget verkar borreliainfektioner som orsakats av fästingbett öka i Egentliga Finland jämfört med sommaren 2022. Infektionerna har bekräftats genom laboratorieundersökningar vid Egentliga Finlands välfärdsområde.

Enligt Jarmo Oksi som jobbar som överläkare vid välfärdsområdet är siffran tre- eller fyrdubbelt större då man inkluderar diagnoser som baserar sig på hudsymtom, men där laboratorieprov inte har tagits enligt rekommendationerna.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd, THL:s register över smittsamma sjukdomar insjuknar cirka 2 000 finländare årligen i borrelios, men detta inkluderar endast de fall som bekräftats med laboratorieantikroppstester. År 2022 registrerades över 5 000 fall av borrelios i rapporteringssystemet för öppenvården.

Artikeln är en översättning av Yle Turkus artikel Borrelioosin tarttuminen paarman puremasta on erittäin harvinaista – potilasjärjestö tyytyväinen, että lääkärit tunnustavat mahdollisuuden skriven av Minna Rosvall. Artikeln har översatts av Maria Lammassaari.

Diskussion om artikeln