Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Banker uppges inte bevilja pälsfarmer lån – enligt branschen finns inget investeringsstopp

Man i kostym på pälsfarm.
Bildtext Steven Frostdahl vid Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening har inte hört om något investeringsstopp i branschen. Arkivbild.
Bild: Yle / Anna Kurtén

Flera banker stramar åt möjligheterna för pälsfarmer att få lån, rapporterar tidningen Talouselämä. Enligt Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening finns inget allmänt investeringsstopp.

Enligt Talouselämä beviljar Nordea inte längre lån till sina pälsfarmskunder och de tar sig inte an nya kunder med koppling till branschen. Samtidigt rapporteras det att OP har gjort det svårare, eller så gott som omöjligt, för pälsfarmer att få lån.

Orsaken uppges vara fågelinfluensan som gjort pälsfarmernas ekonomi för osäker.

När Svenska Yle ringer upp Steven Frostdahl, informationschef vid Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening, konstaterar han att han inte känner till bankernas ställningstagande.

– Det är första gången jag hör det här. Mig veterligen får våra producenter fortfarande lån från bankerna om de har säkerheter och bolagsekonomin i någorlunda skick.

– Jag har inte hört om något allmänt investeringsstopp i pälsdjursnäringen, men jag vet att vissa banker sedan tidigare inte samarbetar med pälsdjursnäringen. Det här kanske eftersom de inte förstår sig så bra på näringen. Men de traditionella bankerna jobbar vidare som normalt så vitt jag vet, säger Frostdahl.

”Pälsfarmerna jobbar hårt som sjutton”

Vid det statliga finansbolaget Finnvera uppger affärsansvariga Juuso Heinilä att det är svårt att lita på att pälsnäringen har några affärsmässiga förutsättningar.

”I nuläget ser vi inte att vi kan lita på att det finns förutsättningar för lönsamma affärer i branschen på lång sikt. Det är väldigt svårt att se vilken modell som skulle göra verksamheten lönsam igen”, säger Heinilä till Talouselmämä.

Steven Frostdahl å sin sida säger att fågelinfluensan inte gjort livet svårare för pälsdjursfarmerna när det kommer till affärer, men konstaterar ändå att farmerna har det svårt ekonomiskt.

– Det är klart att det ansträngda ekonomiska läget gör det svårare för branschen att få krediter. Men några ställningstaganden utifrån fågelinfluensan har jag inte hört om. Farmerna behandlas som andra företag.

– Pälsfarmerna jobbar hårt som sjutton att försöka komma igenom det här.