Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Intresset för billigare studentbostäder kan öka då levnadskostnaderna stiger – samtidigt kan regeringens sparplaner drabba studerande

Vy över Inspektorsgatan i Studentbyn i Åbo.
Bildtext Ungefär 20 procent av de som studerar i Åbo bor i Studentbystiftelsens lägenheter.
Bild: Nora Engström / Yle

Billigare studentbostäder kan locka fler studerande än tidigare, då levnadskostnaderna ökar. Regeringens planer på nedskärningar kan också tvinga fler studerande att söka en billigare bostad.

Sista veckan i augusti är det dags för många studerande att inleda höstens studier. Därför har trycket på studentbostäder varit extra stort i slutet av sommaren.

Den här sommaren har Studentbystiftelsen i Åbo fått ungefär 3 500 ansökningar om en bostad. Det här är en ganska normal mängd ansökningar för Studentbystiftelsen.

En av de som bor i Studentbystiftelsens bostäder är Akseli Aaltonen, som studerar vid Åbo Akademi. Han trivs i sin bostad.

– Bostaden är ny och fräsch. Jag tycker att det är trivsamt här. Det finns många studerande här i Studentbyn, så andan är dynamisk och ung.

Innergården i ett bostadsområde i Studentbyn i Åbo.
Bildtext Studentbystiftelsens nyaste hus, Tyyssija blev klar i början av år 2022. En del av investeringspengarna för byggprojektet kom från staten.
Bild: Nora Engström / Yle

Billigare bostäder kan locka fler studerande i framtiden

Eftersom levnadskostnaderna ökar, kan intresset för Studentbystiftelsens bostäder öka i framtiden.

– Våra bostäder är billigare än de som finns på den privata marknaden. Då det ekonomiska läget försämras, så kan efterfrågan också öka, säger Studentbystiftelsens vd Risto Siilos.

I framtiden kan fler studerande tvingas se sig om efter en billigare bostad. I det nya regeringsprogrammet finns flera skrivelser som kan påverka studerande. Bland annat planerar regeringen att skära ner på det allmänna bostadsbidraget, som också studerande lyfter.

Enligt Akseli Aaltonen skulle det här öka stressen bland studerande.

– I så fall skulle många studerande vara tvungna att arbeta. Det finns ändå inte fler timmar i dygnet och det skulle bli mindre tid kvar för studier. Jag skulle vara tvungen att lyfta mer studielån och det skulle också öka pressen i studierna.

Gula och blåa studenthus på en en gata. Röda rönnbär i förgrunden.
Bildtext Studentbystiftelsen har fått ungefär 3 500 ansökningar i sommar, vilket är en ganska vanlig mängd för stiftelsen.
Bild: Nora Engström / Yle

Nedskärningar i statliga stöd för billigare boende kan drabba stiftelser som bygger studentbostäder

I regeringsprogrammet står det också att studerande ska uppmuntras till att bo kollektivt. Samtidigt har intresset för att bo tillsammans minskat bland studerande och därför har Studentbystiftelsen gått in för att bygga enrummare istället för större bostäder som studerande kan dela på.

Men i och med att kostnaderna ökar, så kan också intresset för den här typen av billigare boende öka, tror Risto Siilos.

Samtidigt kan det också bli svårare att bygga nya, förmånligare studentbostäder. Regeringen planerar också att skära ner på de statliga stöd som gör det möjligt för de här stiftelserna att bygga billigare bostäder.

Det här skulle också drabba Studentbystiftelsen i Åbo, som har fått statliga stödpengar för att renovera sina fastigheter eller bygga nya studentbostäder.

De här stödpengarna är mycket viktiga och under de senaste åren har staten stått för upp till femton procent av kostnaderna då Studentbystiftelsen har byggt nytt, berättar vd Risto Siilos.

– Under de senaste åren har det varit möjligt att få ett investeringsstöd på upp till 15 procent då vi har byggt nytt. Det här stödet har varit mycket betydande. Ifall det blir ändringar i den här typen av stöd eller om de sjunker, så har det en negativ inverkan på vår verksamhet. Det skulle också påverka våra möjligheter att bygga nytt.

Diskussion om artikeln