Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tufft heat för Nathalie Blomqvist, men hon ser fram emot utmaningen: ”Jag är i mitt livs form så jag är taggad”

Nathalie Blomqvist poserar.
Bildtext Nathalie Blomqvist deltar i sitt andra VM.
Bild: Lehtikuva

Det är hårda bud på VM-nivå. Nathalie Blomqvist löpte nytt personligt rekord på 1 500 meter förra veckan men hon måste sannolikt putsa den noteringen ytterligare ifall hon ska bli aktuell för semifinal.

Nathalie Blomqvist löper i det första försöksheatet klockan 14.15. Konkurrensen är stenhård. Av de fjorton deltagarna har endast två ett sämre rekord än Falken-löparen.

– Det är en stor utmaning. Startfältet är jättetufft, medger hon.

Trots de tuffa oddsen kvittrar hon som en lärka då Yle Sportens träffar henne dagen innan VM-starten. Hon har lätt till skratt och poängterar flera gånger om att lördagens lopp känns sporrande.

– Visst är nivån jättehård. Men jag är i mitt livs form så jag är taggad.

Hälsenorna mår äntligen som de ska

Nathalie Blomqvist levererade ett urstarkt formbesked förra veckan. Hon putsade sitt rekord på 1 500 meter med nästan två sekunder i Manchester för en vecka sen. Hennes nya rekordtid lyder 4.08,46.

– Det var en jättebra genomkörare och jag tror att det loppet har förbättrat min form ytterligare. Jag har chans att förbättra rekordet ytterligare.

– Jag har också tidigare varit i bra form, men inte fått ut resultaten. Det känns fint att ha fått ett bra resultat tätt inpå VM. Jag känner mig redo.

Nathalie Blomqvist löper i klunga.
Bildtext Nathalie Blomqvist slutade femma i finalen i U23EM i juli.
Bild: Tomi Hänninen

Rekordförbättringen är imponerande med tanke på att hon haft skadekänningar i hälsenorna i sommar. Att träna för full effekt var omöjligt i flera veckor men smärtan släppte efter U23-EM i Esbo.

– Jag vet inte om vi har fått bukt på problemet för gott, men jag är jätteglad att hälsenan mår bra nu. Det är tufft att springa då kroppen inte samarbetar. Nu är allt på topp och det är jag jättetacksam över.

Tuffa förhållanden i Budapest

Den 22-åriga Blomqvist måste placera sig bland de sex bästa i sitt heat för att ta sig till lördagens semifinalheat. I tidigare VM har en del av deltagarna avancerat via tidsjämförelse men det förfarandet gäller inte längre.

– Jag tycker det är en bra förändring. Det lär bli ganska bra fart och de bästa tar sig vidare.

VM-tävlingarna i Budapest kommer att präglas av hetta och hög luftfuktighet. Väderprognosen utlovar 30 grader då heaten på damernas 1 500 meter äger rum.

Blomqvist säger att hon gillar värme, men medger i samma andetag att 30 grader låter tufft.

– Jag försöker tänka att det är helt okej för mig och att det är samma förhållanden för alla. Jag springer ändå bara 1 500 meter. Det är främst under uppvärmningen jag måste ta det försiktigt så jag inte tröttar ut mig.

Flätorna ett måste

Det har varit intensiva tolv månader för Nathalie Blomqvist. VM i Budapest blir hennes sjätte stortävling på bara dryga tolv månader.

Nathalie Blomqvist deltog i VM, EM och terräng-EM i U23-klassen i fjol och i år har hon tävlat i inomhus-EM och U23-EM i Esbo.

– De stora tävlingarna ger en allra mest. Loppen är tuffare och ju fler sådana man har upplevt desto bättre presterar man. Jag har haft stor nytta av dem.

Nathalie i närbild då hon trampar på konditonscykel
Bildtext Nathalie Blomqvists flätor är något av hennes varumärke.
Bild: Magnus Eklöv / Yle

På lördag är det dags för ett nytt VM-uppdrag. Då får den globala friidrottspubliken igen se Nathalie Blomqvists flätor i nästan tre banvarv. För sin karakteristiska frisyr tänker hon inte ge upp i första taget.

– Flätorna har hängt med hela karriären. Som junior tränade jag ibland utan flätor men numera klarar jag inte ens av det. Dom måste vara med, säger hon och skrattar igen.

Diskussion om artikeln