Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Flygplatsen i Pyttis öppnar upp för flygförbindelse med Narva i Estland – ”Ett alternativ för både arbetare och chefer”

Terhi Lindholm, Maksim Iljin och Esa Korjula framför ett flygplan.
Bildtext ”Vi vill öppna upp Pyttis mot världen.” Pyttis kommundirektör Terhi Lindholm, stadsdirektör Maksim Iljin från Narva-Jõesuu och flygfältets vd Esa Korjula berättade om planerna för media på fredag.
Bild: Hanna Othman / Yle

Det handlar åtminstone inte ännu om regelbunden trafik, men esterna är ivriga på att förkorta resetiden från östra Estland till Kymmenedalen.

På fredag (18.8) provflög några estniska stadsdirektörer och utvecklingsdirektörer rutten mellan Narva-Olgina flygfält och Pyttis flygplats.

– Det tog bara 35 minuter och jag behövde inte ens mitt pass. Tänk så mycket tid och pengar man kan spara då man inte behöver köra hela vägen in till Tallinn, sitta två timmar på båten och sedan köra ett par timmar österut till Pyttis, säger Maksim Iljin som är stadsdirektör för staden Narva-Jõesuu.

Förslaget om samarbete mellan Narva och Pyttis har kommit från esterna. Före kriget hade Narva, som ligger vid ryska gränsen, mycket samarbete österut.

– Nu då gränsen är stängd är det dags att hitta nya dörrar och öppna dem. Jag tror att ni här vid Finlands östra gräns är i samma situation, säger Iljin.

Ett privatplan lyfter från Pyttis flygplats.
Bildtext Resan mellan Narva och Pyttis tog 35 minuter. Här åker stadsdirektörerna tillbaka efter en snabbvisit i Kymmenedalen.
Bild: Hanna Othman / Yle

Pyttis kommundirektör Terhi Lindholm ser möjligheter för både industrin, handeln och turismen. Hon lyfter ändå fram att det här är ett projekt som hela Kymmenedalen kan dra nytta av, inte bara Pyttis.

– Vi vill gärna öppna upp Pyttis mot världen och vill förstärka banden med Estland, säger Lindholm.

Tidtabellen är fortfarande öppen, likaså vilket företag som kan tänkas flyga på rutten.

Under hösten görs en utredning om hur stort behovet för resor mellan Narva och Pyttis kan tänkas vara. Esa Korjula, vd för företaget som äger Pyttis flygfält, tror att framtiden finns i mindre plan som flyger då det finns behov.

– Jag anser att vi invigt rutten Narva-Pyttis idag då flyget landade i morse. Det här flygplanet är säkert ganska typiskt för dem som kan tänkas flyga här emellan också i framtiden, säger Korjula.

Terhi Lindholm och Esa Korjula framför ett flygplan.
Bildtext Terhi Lindholm och Esa Korjula.
Bild: Hanna Othman / Yle

Flygplanet han hänvisar till är för åtta passagerare plus två besättningsmän. Möjligtvis kan också plan för nitton resenärer komma på fråga.

– Jag tycker det är viktigt att understryka att flyget kan vara ett alternativ också för arbetare, och inte bara för företagens högsta ledning. Det kostar att ha en anställd på resande fot i en hel arbetsdag och med flyget kommer man snabbare fram, säger Korjula.

Pyttis flygplats tar redan nu emot internationella flyg. Under bostadsmässan i Lovisa flög det exempelvis in besökare från Estland.

– Det är fritt att flyga inom Schengenområdet, och om exempelvis någon från England vill landa här så kan vi be tullen komma hit för den, säger Korjula.

Kaféet, flygplanshallar och ett flygplan på Pyttis flygplats.
Bildtext Sista stora investeringen som ännu låtit vänta på sig är lamporna på fältet. Enligt Esa Korjula är de nu på väg, och sedan kan fältet användas även i mörkret.
Bild: Hanna Othman / Yle

Flygfältet i byn Olgina är mera primitivt än Pyttisfältet, exempelvis är landningsbanan av gräs. Esa Korjula säger att han gladeligen bjuder på sin expertis och hjälper Narvaborna med att utveckla sitt fält.

– Före årets slut ska vi göra upp en plan om hur mycket pengar som behövs för att vårt flygfält ska se ut som ert. Inom tre år ska vi vara på samma nivå, säger Maksim Iljin.