Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kamouflagekläder, vapen och militärkängor – snart kan du kanske dra av dem i skatten

Närbild av en person i militäruniform som håller i ett vapen.
Bildtext Om regeringen får som den vill kan militäruniformer och ryggsäckar snart dras av i beskattningen.
Bild: Kare Lehtonen / Yle

Den sittande regeringen vill ge frågan om den finländska beredskapen en tydlig plats. Som en del av det här kan det bli möjligt att göra skatteavdrag för material som kan användas i kristider.

Enligt regeringsprogrammet vill man utreda möjligheterna till skattlättnader för för utrustning, redskap och vapen som lämpar sig för militärt bruk och för användning under kristider.

Dessutom ska de ”vara förenliga med kraven i enlighet med den försvarsutbildning som ordnas av Försvarsmakten eller Försvarsutbildningsföreningen”, som det heter.

Juha Raulo vid Försvarsutbildningsföreningen tror att det kan finnas efterfrågan på en sådan här åtgärd.

– Principen är att man får allt material av försvarsmakten, men man kan också ha eget. Jag har själv det, och jag vet många som köpt egna saker. Men det är inte billigt.

Ryggsäckar och skor lockar

Raulo tror att det som främst skulle locka är kläder, men han utesluter inte att det finns annan utrustning som exempelvis ryggsäckar som kunde vara något folk kunde köpa och dra av på skatten.

– Jag tänker mig att de flesta reservister kan vara intresserade av att köpa sin egen kamouflageuniform, och då speciellt skor.

Mindre vanliga skostorlekar för damer kan till exempel vara sådant man gärna köper själv, tror Raulo.

Han säger också att annan sorts utrustning säkert måste bedömas från fall till fall eftersom det kan finnas så stor variation, som just exempelvis med ryggsäckar eftersom alla inte nödvändigtvis är just sådana som lämpar sig för militärt bruk.

Militär uppställning.
Bildtext Militärkängor står högt i kurs bland de som intresserar sig för att köpa egen utrustning.
Bild: Yle / Jyrki Lyytikkä

Lång väg från regeringsprogram till verklighet

Skattelättnaderna är dock än så länge bara i tankestadiet – de ingår i regeringsprogrammet, men än så länge har man inte börjat sätta något konkret i verket, säger Filip Kjellberg som är specialist på personbeskattning vid Finansministeriet.

Under hösten ska man påbörja arbetet och fastställa en tidtabell, men det dröjer åtminstone ett år innan man kanske ser av det här i praktiken.

Juha Raulo hoppas dock att det blir av, och tycker att det är viktigt att regeringen uppmärksammar frivilligorganisationernas insats.

– Allt som ökar beredskapen och förbättrar prestandan på reserven är bra. Det skulle vara en signal från staten att staten uppskattar den.