Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Terroristen Breivik stämmer den norska staten – igen

Den terrordömde Anders Behring Breivik vill bri frigiven efter tio år i fängelse.
Bildtext Anders Behring Breivik i rätten i januari 2022. Snart kommer han synas i rätten igen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den norska terroristen Anders Behring Breivik, som mördade 77 människor i Oslo och på Utøya den 22 juli 2011, menar att hans mänskliga rättigheter har kränkts i fängelset.

44-åringen Anders Behring Breivik menar att hans mänskliga rättigheter kränks i fängelset och att situationen blivit värre under de senaste månaderna. Han ber samtidigt om villkorlig frigivning.

”Vi anser att hans mänskliga rättigheter har kränkts. Han har suttit ytterligare sex år isolerad sedan fallet prövades i domstol senast och det är en mycket lång sammanhängande period av isolering efter att rättegången avslutades år 2012”, säger Breiviks advokat Øystein Storrvik till NRK.

Enligt Breivik och hans försvarsteam bryter den elva år långa isoleringen mot ramarna som fastställs i Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna.

Den norska staten har motiverat isoleringen med att den är nödvändig av säkerhetsskäl. Storrvik menar att Breivik är helt avskuren från omvärlden och att det är omänskligt att han inte får ha kontakt med andra fångar eller människor utanför fängelset.

Fallet kommer antagligen gå till rätten i vår, enligt norska Aftenposten.

Flytt till nytt fängelse i fjol

Breivik avtjänar ett 21 år långt fängelsestraff som kan förlängas om han fortfarande beräknas som ett hot när straffet är avklarat. Breivik flyttades i fjol till fängelset Ringerike efter att ha tillbringat åtta år i fängelset Telemark i Skien.

Advokat Øystein Storrvik bekräftar att Breivik har lämnat in en begäran om att bli villkorligt frigiven igen.

I fjol avfärdade en domstol i Norge Breiviks begäran om att bli frisläppt med hänvisning till att han fortfarande utgör ett hot.

Breivik har stämt den norska staten även tidigare och försökt föra sitt fall till Europadomstolen.

År 2017 förlorade han ett rättsfall mot norska staten som handlade om mänskliga rättigheter. Breivik menade då att det är omänskligt att han sitter isolerad och att hans fängelsecell, med tre rum, var omänsklig.

Det var den 22 juli 2011 som Breivik detonerade en bilbomb i Regeringskvarteret i Oslo. Attentatet dödade åtta personer. Efter det här åkte han ut till ön Utøya där han tog livet av 69 personer som deltog i ett ungdomsläger ordnat av det norska Arbeiderpartiet.

Källor: NRK, Aftenposten, Reuters