Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Experterna i bronsmatcher sitter säkert på tronen – Sverige tystade Australien och åker hem som VM-trea: ”Förtjänade det här”

Uppdaterad 19.08.2023 13:17.
Fridolina Rolfö och Kosovare Asllani firar mål i VM.
Bildtext Kosovare Asllani och Fridolina Rolfö gjorde målen i bronsmatchen.
Bild: Jose Breton/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Satsa på Sverige i en bronsmatch och vinsten är säkrad. Fyra försök och fyra VM-brons är det hundraprocentiga, blågula saldot efter segern över Australien i Brisbane.

Världens bästa bronsmatchlag i fotbolls-VM?

Tveklöst Sverige.

I dag spelade det svenska damlandslaget för att bli VM-trea för fjärde gången genom tiderna – och för fjärde gången blev det blågult bronsjubel. Sverige tystade publiken i Brisbane då det blev en 2–0-seger över hemmanationen Australien.

– Jag är otroligt glad just nu och stolt över prestationen. Vi visade direkt att vi ska vinna matchen, spelade jättebra och förtjänade det här bronset, säger Fridolina Rolfö till Radiosporten.

En fullträff per halvlek räckte mer än väl – och det var två av Sveriges största profiler som klev fram för att säkra Sveriges femte VM-medalj på damsidan.

Sveriges mästerskap sedan 2010

VM 2011: brons

OS 2012: kvartsfinal

EM 2013: semifinal

VM 2015: åttondelsfinal

OS 2016: silver

EM 2017: kvartsfinal

VM 2019: brons

OS 2021: silver

EM 2022: semifinal

VM 2023: brons

Först rullade Rolfö in 1–0 från straffpunkten efter en halvtimme, sedan krutade Kosovare Asllani in 2–0 efter en timme.

Och om någon funderade över vad bronsmatchen betydde för lagen, behövde man bara se det svenska målfirandet för att begripa att det är roligare att lämna VM med en medalj än åka hem tomhänt.

– Bronset blir ett kvitto på att vi har gjort en stark turnering. Vi vann en medalj i dag, och fasen vad skönt det är att åka hem med en sådan till Sverige, säger Asllani.

Straff efter VAR-koll

Barcelonas Fridolina Rolfö klev fram som segerskytt då hon placerade in första målet i matchen. Rolfö har haft vissa frågetecken runt sig under VM, men i sista matchen var det Sveriges största stjärna som var avgörande.

Efter en knapp halvtimme prickade Rolfö ribban med en nick. I samma anfall trampades också Stina Blackstenius ner av en australisk försvarare, och efter en VAR-granskning kom den walesiska domaren fram till att Sverige skulle ha straff.

Sverige prickar ribban och får straff i VM-bronsmatchen - Spela upp på Arenan

Från elva meter var Rolfö säkerheten själv.

– Jag var ganska lugn i det läget. Jag visste var jag ville lägga straffen, säger Rolfö.

Se Fridolina Rolfös ledningsmål i VM-bronsmatchen - Spela upp på Arenan

Sverige hade bud på mer i första halvlek, men det dröjde en timme innan 2–0-målet kom. Blackstenius spelade fram Kosovare Asllani och den rutinerade mittfältaren dunkade in målet som knäckte Australien.

Kosovare Asllani utökar i bronsmatchen - Spela upp på Arenan

Medalj i fyra raka globala slutspel

Australien hade aldrig varit så här långt fram i en VM-turnering, men de två sista matcherna i turneringen blev blytunga. Först föll man i semifinalen mot England och i bronsmatchen fick värdlandet inte den slutpunkt som man hade på önskelistan.

Sverige visade sin stora rutin i medaljmatcher och såg till att Australiens svenske förbundskapten Tony Gustavsson tvingades avsluta VM med en fjärdeplats.

– Jag tycker att vi var fysiskt starkare än Australien, säger Rolfö.

Trots att hemma-VM gick historiskt bra kunde tröttkörda Matildas inte riktigt hota. I stället viftade Sverige bort pratet om att landslagets storhetsperiod kan vara på väg mot ett slut.

Medalj i de fyra senaste globala mästerskapen på damsidan är ett saldo som inget annat landslag kan stoltsera med.

– Totalt sett gör vi en bra turnering. Vi var inte riktigt hundra procent mot Spanien i semifinalen och det krävs för att besegra dem. I dag var vi runt hundra procent och gör det jättebra. Det känns väldigt skönt att vinna i dag, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson till Radiosporten.