Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blåvit pangstart på VM – Aku Partanen sexa då han putsade finländska rekordet med över en minut

Aku Partanen i VM i Budapest.
Bildtext Aku Partanen var på hugget på gatorna i Budapest.
Bild: Lehtikuva

Veli-Matti ”Aku” Partanen imponerade då friidrotts-VM startade med herrarnas 20 kilometer gång. Partanen var genom hela tävlingen i tätstriden och slutade sexa på nytt finländskt rekord.

Den 31-årige Partanen förbättrade sitt finländska rekord med över en minut då han korsade mållinjen som sjätte man på 1.18.22.

– Det känns toppen. Jag hade inte väntat mig detta. Jag kunde inte riktigt svara på tätens tempo men jag hängde bra med. Det här är ett toppresultat för mig, säger Partanen till Yle.

Väderkaos strax före start

Partanen hade presterat sitt förra finländska rekord i samband med Kalevaspelen i Lahtis för tre veckor sen.

– Jag lämnade allt på banan i dag. I Kalevaspelen var jag tung i benen efter hårda träningspass, i dag var muskulaturen pigg då jag lättat på träningsbördan. Jag kunde inte ha gjort något bättre. Jag är oerhört nöjd.

Han lät sig inte störas av att starten sköts fram med över två timmar. Ett åskoväder svepte över Budapest och arrangörerna såg sig tvungna att vänta ut det värsta skyfallet.

– Vi var redan redo att starta, så det kändes surrealistiskt. Vi lyssnade på musik med Jerry (lagkamraten Jerry Jokinen) och jag lyckades till och med ta en tupplur.

Bästa stortävlingsplaceringen

Dagens sjätteplats var Partanens bästa stortävlingsplacering. Det bådar gott inför tävlingen över 35 kilometer som äger rum på torsdag.

– Jag var nia i OS i Tokyo och nu sexa, så det här är ett steg framåt. Det här känns lovande med tanke på OS i Paris nästa år, säger Partanen.

VM-guldet till Alvaro Martin på 1.17.32. Han vann med sju sekunder till godo på svensken Perseus Karlström som knep silver.

Herrar 20 km gång, slutresultat:

1. Alvaro Martin ESP 1.17.32 PB
2. Perseus Karlström SWE 1.17.39 NR
3. Caio Bonfim BRA 1.17.47 NR
4. Evan Dunfee CAN 1.18.03 NR
5. Christopher Linke GER 1.18.12 NR
6. Aku Partanen FIN 1.18.22 NR
7. Brian Pintado ECU 1.18.26 PB
8. Declan Tingay AUS 1.18.30 PB

43. Jerry Jokinen FIN 1.26.54

Diskussion om artikeln