Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fördämningarna har brustit – Nathalie Blomqvist löpte personligt rekord för andra gången på en vecka: ”Stor lättnad att få till det”

Se Blomqvists rekordlopp här! - Spela upp på Arenan

Nathalie Blomqvist är i praktslag. Hon putsade sitt pinfärska rekord på 1 500 meter med besked i försöksheaten i VM-tävlingarna. Tiden 4.06,93 gav mersmak.

Nathalie Blomqvist visste att hon hade oddsen emot sig i Budapest. Startfältet var stenhårt men hon hängde väl med i tätens tempo under merparten av loppet.

– Farten var passlig och jämn hela tiden. Stundvis var jag tvungen att söka en avslappnad position, men så är det alltid i stortävlingar. Jag chockad över tiden då jag kom i mål. Det kändes som att jag hade ännu mer att ge, men jag är jättenöjd, säger hon till Yle Sporten efter rekordloppet.

”Känns jätteskönt att lyckas”

Hon korsade mållinjen som elva då endast de sex främsta gick vidare till semifinal. För avancemang krävdes en 2,6 sekunder snabbare tid.

– Det är klart att det är en god bit på 1 500 meter. Jag visste att jag sannolikt inte har potential till det i år, men jag närmar mig. Jag är jätteglad över framstegen.

Framstegen har onekligen varit enorma. Hon har nu putsat sitt rekord två gånger inom loppet av åtta dagar. Och vi talar inte om små förbättringar. Hon har kapat rekordet med över tre sekunder i de två senaste loppen.

– Det är en stor lättnad att jag äntligen får till det. Jag har jobbat hårt och gjort jättelyckade träningssäsonger men inte fått utdelning på banan. Det känns jätteskönt att lyckas här på toppnivå.

Nathalie Blomqvist pustar ut.
Bildtext Nathalie Blomqvist trodde inte efter loppet att hon hade löpt rekord igen.
Bild: Lehtikuva

Hon upplever att loppet i Manchester förra veckan, då hon också löpte personligt rekord, var en perfekt genomkörare inför VM-uppdraget.

– Det känns som att dörrarna öppnades i och med den tävlingen. Jag behövde den mjölksyrechocken. Nu kändes löpningen mycket lättare. Jag hoppas att jag kan kapa rekordtiden lite till den här säsongen.

Perfektionisten blickar framåt

Nathalie Blomqvist är en perfektionist ut i fingerspetsarna. Det märkets tydligt i vintras då hon löpte nya finländska rekord i U23-klassen, men ändå inte var nöjd.

Trots att det blev rekord i Budapest så har hon siktet redan inställt längre in i framtiden.

– Om man vill vara absolut bäst så kan man inte nöja sig med det här. Ska man tampas om de finaste placeringarna så måste man löpa under fyra minuter. Jag är jättenöjd i dag men jag har en stor hunger att fortsätta framåt.

Låter en tid på under fyra minuter som realism för dig?

– Det tycker jag nog. Kanske inte de närmaste åren men någon gång under min karriär.

I slutet av intervjun passar hon på att skicka en hälsning till sin personliga tränare Tom Andtbacka som stött henne i vått och torrt.

– Han ska ha ett stort tack för att han har trott på mig genom all skit som hänt. Han har varit ett enormt stöd. Det känns jätteroligt att han var på plats och fick se mig löpa så här bra.

Diskussion om artikeln