Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Utrikesminister Valtonen redovisade 40 000 euro för lite för sin valfinansiering

Uppdaterad 20.08.2023 11:34.
Elina Valtonen i närbild.
Bildtext Elina Valtonen (Saml) använde 137 000 euro i sin valkampanj.
Bild: Silja Viitala / Yle

Statens revisionsverk upptäckte under sommaren att redovisningen för Valtonens valfinansiering inte stämde överens med den summa som samlats in för valkampanjen.

Utrikesminister Elina Valtonen (Saml) redovisade 40 000 euro för lite för sin valfinansiering i riksdagsvalet, rapporterar tidningen Helsingin Sanomat.

Statens revisionsverk upptäckte under sommaren att summan som deklarerats för Valtonens valfinansiering inte stämde överens med summan som hon samlat in. Efter att myndigheterna ingrep korrigerades summan till 179 000 euro.

Valtonen anser själv att det inte handlar om ett fel utan en annorlunda tolkning av lagen. Ministern säger till Helsingin Sanomat att man inte behöver informera myndigheterna om hela summan som samlas in för valfinansiering, utan enbart de pengar man spenderar.

Valtonen använde omkring 137 000 euro i sin valkampanj, alltså blev det en hel del pengar över.

Tiina Laisi-Puheloinen, som ansvarat för Valtonens insamling, säger till Helsingin Sanomat att deras team hade konsulterat en sakkunnig person i frågan. Hon ville inte avslöja namnet på den sakkunniga personen till tidningen.

”Personen sade att man enbart behöver deklarera summan som man har spenderat”, säger Laisi-Puheloinen till Helsingin Sanomat.

Enligt tidningen har Statens revisionsverk senare uppmanat teamet att vid behov be om råd i saken. Laisi-Puheloinen medger misstaget och säger att teamet borde ha gjort det från första början.

Flera kandidater har redovisat fel summa

Jonna Carlson, tillsynschef på Statens revisionsverk säger till Helsingin Sanomat att riksdagsledamöterna bör redovisa för hela summan som de har samlat in för sin valkampanj.

Om man inte skulle behöva berätta om eventuella pengar som blir över kunde kandidaten till exempel välja att lämna bort information om en del bidragsgivare.

En del bidragsgivare förblir ändå okända eftersom understöd som ligger under 1 500 euro inte behöver redovisas noggrannare. Det här gäller så väl privatpersoner som partier och organisationer.

Valtonen är ändå inte den enda med brister i sin redovisning för valfinansieringen.

Enligt Helsingin Sanomat har var femte kandidat behövt göra korrigeringar i sina redovisningar sedan den 5 juni, då deadlinen gick för de nyinvalda riksdagsledamöterna och deras suppleanter att redovisa för pengarna de satsade på sin valkampanj.

Summan som fattades i Valtonens redovisning är ändå exceptionellt stor.

”Nästan alla har att förbättra. Vi tycker att kandidater borde hålla bättre koll på pengarna under valkampanjen”, säger Jonna Carlson till Helsingin Sanomat.

Av de invalda satsade Valtonen mest på valkampanjen

Utrikesminister Elina Valtonen, som ställde upp i riksdagsvalet i Helsingfors valkrets, var den som satsade mest på sin kampanj.

Tidigare sades det att försvarsminister Antti Häkkänen (Saml) med sina 145 000 euro hade samlat in den största summan. Av hela summan använde Häkkänen 117 995 euro i sin valkampanj.

Med de nya uppgifterna står det alltså klart att Valtonen samlat in överlägset mest pengar för sin valkampanj.

Förutom Valtonen och Häkkinen satsade också Samlingspartiets Jarno Limnell, Arto Satonen och Pauli Kiuru mycket pengar på sin valkampanj.

Centerns Mauri Kontu från Egentliga Finland satsade 124 809 euro, men blev på en suppleantplats.

Sannfinländarnas riksdagsledamot Sebastian Tynkkynen har sagt att han inte använde några pengar alls på sin kampanj.

Sannfinländarnas tidigare partiordförande Jussi Halla-ahos hade den nästbilligaste kampanjen på 2 154 euro.