Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska kronan nådde ny bottennotering – minister kräver övergång till euron

Röda och gröna miniatyrhus ovanpå svenska sedlar.
Bildtext Krav läggs fram på att Sverige övergår till euron.
Bild: Mostphotos

I fredags noterades en ny bottennotering för den svenska kronan. Efter årskiftet har kronan försvagats med sex procent i förhållande till euron och fem procent i förhållande till den amerikanska dollarn.

Den svenska arbetsmarknads- och integrationsministern Johan Pehrson från Liberalerna kräver på plattformen X att Sverige lämnar kronan och övergår till euron.

”Sverige behöver euron nu. Kronan har fallit till en ny bottennivå. Mindre valutor sårbara i en orolig omvärld. För varje dag stärks argumenten för att Sverige ska lämna avbytarbänken. Inflytandet, freden, ekonomin och svenska folket de stora vinnarna på fördjupat samarbete.”

SEB:s chefsekonom Jens Magnusson beskriver i Svenska Dagbladet läget med den svaga kronan som en rea på svenska företag och produkter. Hans kollega, chefsstrategen Carl Hammer förklarar kronans nedgång med oron för den svenska fastighetssektorn.

Den är mycket skuldsatt och drabbad av den senaste tidens ränteuppgång, säger han. Kreditvärderingsinstitutet S&P sänkte exempelvis fastighetsjätten SBB:s kreditbetyg i maj till skräpstatus.

”Sverige skulle säljas på rea”

Mediekommentarer (DN och Aftonbladet) gör gällande att en övergång till euron nu skulle innebära att kronan reas ut, och att svenska varor får en realtapp för all framtid. Det här eftersom euroländerna sannolikt skulle kräva att kronan konverteras till dagens kurs.

Sveriges Riksbank har försökt sätta stopp för inflationen med flera räntehöjningar. Det är den främsta orsaken till den kommersiella fastighetsbranschen stora svårigheter just nu.