Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spanien är världsmästare i fotboll – satte punkt för kaotiskt år med att knäcka England i VM-finalen: ”Bästa känslan i hela livet”

Uppdaterad 20.08.2023 17:20.
Se Spanien lyfta VM-pokalen! - Spela upp på Arenan

Andra landslagsmålet i semifinalen – och tredje landslagsmålet då Spanien skrev historia. Olga Carmona avgjorde VM-finalen mot England och blev en rätt osannolik guldhjälte.

Spanien har varit rubrikernas lag genom hela fotbolls-VM, och till slut stal de också den sista rubriken i Sydney. Spanien fick avsluta i dur – som tidernas femte världsmästare på damsidan.

– Det är den bästa känslan som jag har upplevt i hela livet. Det här är otroligt, säger Jennifer Hermoso till spansk tv.

Efter ett kaotiskt år med en öppen konflikt mellan spanska förbundet, förbundskaptenen Jorge Vilda och strejkande spelare – och dessutom frågetecken runt styrkan i de kritiska ögonblicken – kom svaren i en högst underhållande final mot England.

Spanien vann med 1–0 och tog sitt första VM-guld på damsidan. Och i ett spanskt landslag fyllt av anfallsstjärnor var målskytten verkligen oväntad.

Olga Carmona spräcker nollan i VM-finalen - Spela upp på Arenan

Efter att ha avgjort semifinalen mot Sverige i slutminuterna följde vänsterbacken Olga Carmona upp med att också sänka England. Carmona pricksköt in 1–0 efter en knapp halvtimme och blev historisk finalmålskytt för Spanien.

– England är ett tufft motstånd, men vi kände att vi skulle klara det. Och sanningen att säga, jag är mållös just nu, säger Carmona till spansk tv.

Carmona kopierade Andrés Iniestas bedrift från herr-VM 2010. Fram till dagens final var Iniesta den enda spanska målskytten i en VM-final – nu har han sällskap av Carmona då Spanien blev världsmästare.

– Vi har jobbat i många år för det här ögonblicket och nu har vi bucklan. Alla visste vad vårt mål var inför VM och vi gjorde en strålande turnering, säger Aitana Bonmati – utsedd till turneringens MVP – till BBC.

Världsmästarna på damsidan

  • 2023: Spanien

  • 2019: USA

  • 2015: USA

  • 2011: Japan

  • 2007: Tyskland

  • 2003: Tyskland

  • 1999: USA

  • 1995: Norge

  • 1991: USA

England träffade ribban

En fascinerande fotbollsturnering fick verkligen en värdig VM-final.

Den heleuropeiska finalen startade i ett ursinnigt tempo och båda lagen skapade klara målchanser tidigt. Först träffade Lauren Hemp ribban för England, ögonblicket senare hade Alba Redondo ett minst lika skarpt läge att ge Spanien ledningen.

Se Lauren Hemps skott som träffar ribban - Spela upp på Arenan
Alba Redondo är nära att föra Spanien i ledning - Spela upp på Arenan

Ungefär tio minuter senare kom det spanska ledningsmålet. Englands ena Barcelonaspelare Lucy Bronze tappade bollen vid mittlinjen, Spanien stack direkt på attack och Olga Carmona fick fritt fram till vänster.

Avslutet satt perfekt bakom Mary Earps då Carmona gjorde sitt tredje landslagsmål i karriären – de två senaste har alltså kommit i semifinalen och finalen i VM.

Ny finalförlust för Wiegman

Englands geniförklarade förbundskapten Sarina Wiegman agerade i paus och kastade in Lauren James och Chloe Kelly för att vaska om i uppställningen, men bytena gav ingen speciell förändring.

Wiegman har ett enormt facit som förbundskapten – först EM-guld och VM-silver med Nederländerna, sedan EM-guld och ny VM-final med England – men här kom hennes blott andra förlust som engelsk landslagstränare i helt fel läge.

– Det är klart att det känns riktigt tufft nu. Vi är väldigt, väldigt besvikna. Vi kan vara stolta – trots att det inte känns så för tillfället. Spanien var lite bättre än vi och har spelat en utmärkt turnering, säger Wiegman till BBC.

Sarina Wiegman i VM.
Bild: Keith McInnes/SPP/Shutterstock/All Over Press

Den engelska jakten på kvittering höll på att få ett abrupt slut då Spanien fick straff i mitten av andra halvlek, men Earps gick rätt på Jennifer Hermosos skott och räddade kvar England i VM-finalen.

Mary Earps räddar straff i VM-finalen - Spela upp på Arenan

England fick tretton minuter stopptid för att göra 1–1, men Europamästaren lyckades inte spräcka nollan i Sydney och missade chansen att ta två guld på tretton månader.

– Det är tufft att ta den här förlusten. Vi är förtvivlade, men vi klarade inte av det i dag, säger Englands lagkapten Millie Bright till BBC.

I stället fick Wiegmans minst sagt kritiserade spanska kollega jubla. Jorge Vilda har ett iskallt förhållande till flera av sina spelare och landslaget är uppdelat, men den här söndagen är han ändå guldtränare.

– Det är svårt att bli världsmästare. Jag är väldigt stolt över det här laget. De kan spela fotboll, lida och tro på att vi ska ta VM-guld. Nu återstår bara att fira, säger Vilda till spansk tv.