Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Goda utsikter för lingonskörden – väntas bli bättre än blåbärsskörden

lingon
Bildtext Lingonskörden är mer pålitlig än blåbärsskörden eftersom lingonen blommar när det är mindre risk för kyla och frost.
Bild: Lehtikuva

Snart inleds lingonskörden – redan om någon vecka i Södra Finland. Endast några få procent av lingonen i Finlands skogar plockas, ändå är lingonet det bär som har störst kommersiell betydelse.

Årets blåbärsskörd var mindre än fjolårets, men det finns goda utsikter för lingonskörden. Enligt Lukes specialforskare Rainer Peltola beror det här på att pollineringen på många håll lyckades bättre än genomsnittet tack vare värmen i juni.

– Lingon pollineras av insekter, precis som nästan alla andra bär i Finland. När det är varmt är de pollinerande insekterna aktiva, säger Peltola.

Eftersom lingonet blommar när risken för kallt väder och frost är lägre, är lingonskörden mera pålitlig. Dessutom är lingon mindre känsliga för torka än blåbär.

Lång skördesäsong

Nästa vecka kan man antagligen börja plocka lingon i Södra Finland, i norra Finland om ett par veckor. Växtplatsen påverkar också hur snabbt lingonen mognar – på varma platser, till exempel på kullar eller glest trädbevuxna sluttningar i syd- eller västerläge, mognar de tidigare.

I norr kan man skörda lingon tills den första snön faller. I södra Finland brukar lingonskörden pågå till oktober.

– Ofta blir lingonen så pass mjuka i samband med den första nattfrosten att plockningen upphör. Plockarnas fingrar tål inte heller allt för kall väderlek.

En frostknäpp gör lingonen sötare, men de mjuknar så pass att de blir svåra att rensa.

Trivs i torr tallskog

Peltola tipsar nybörjarplockare om att lingon bland annat trivs i ganska torr och ljus tallskog. Man kan också hitta mycket lingon på kalhyggen, om inte marken har tagit allt för stor skada i samband med skogsavverkningen.

Peltola påminner också om att det är bra att ta med mobiltelefonen, ifall man skulle gå vilse. Det är också bra att installera 112-appen som gör det lättare för räddningsverket att hitta en.

Enligt Peltola plockas endast några procent av lingonen i Finlands skogar.

Ett ämbar orensade lingon med två bärplockare ovanpå.
Bildtext En stor del av de lingon som plockas når aldrig den inhemska marknaden.
Bild: Petri Vironen / Yle

Birgitta Partanen, vd för naturprodukternas branschorganisation Arktiset Aromit rf, säger till STT att den kommersiella lingonskörden inleds nästa vecka. I huvudsak är det plockare från Thailand som står för skörden. Den här sommaren har omkring 2 100 bärplockare från Thailand kommit till Finland.

En del av de plockade lingonen når aldrig den inhemska marknaden på grund av brister i inköpsnätverket.

– Största delen går åt till husbehov eller till direktförsäljning på torg eller via sociala medier, säger Partanen.

Enligt Partanen är lingonet det bär som har störst kommersiell betydelse. Förra året skördade kommersiella plockare drygt åtta miljoner kilo lingon i Finland.

Källa: STT