Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dags för en tillbakatitt – här är expertens favoritögonblick från vilda VM-månaden: ”Handlade om millimeter”

Svenska spelare firar seger.
Bildtext Sverige fick fira efter stort straffdrama i åttondelen mot USA.
Bild: Isabel Infantes/Shutterstock/All Over Press

En fröjdig fotbollsmånad har gått i mål. VM i Australien och Nya Zeeland gav nya smakprov på utvecklingen av damfotbollens spets – och bredd. Den australiska fotbollsfebern är något som man kommer att minnas, menar Yle Sportens expert Minea Lassas.

Damfotbollen har fått sig ett femte världsmästarlag. Spanien var numret större än Europamästarna England genom hela söndagens finalmatch.

Ytterbacken Olga Carmona blev till slut stor spansk hjälte i både semifinal och final.

– Spanien imponerade med sättet som de förverkligade sin spelidé – med bollinnehavet, den anfallsglada fotbollspropagandan. Man lyckades avväpna England väldigt effektivt, säger Yle Sportens expert Minea Lassas.

Se Spanien lyfta VM-pokalen! - Spela upp på Arenan

I England visade redan fjolårets hemma-EM att hajpen hittat till folket. I Spanien har inte ens årets framfart blivit alltför omskriven.

– Visst kan intresset växa i Spanien i och med titeln, men det är inte alls säkert. Det har ju varit tal om att spanska folket inte vill att laget ska lyckas under Jorge Vildas ledning, konstaterar Lassas med hänvisning till den kontroversielle förbundskaptenen.

Fler lag en succé

Ett land där hajpen definitivt skruvats upp är värdlandet Australien. ”Matildas” överträffade sig själva och tog sig med ett enormt publikstöd ända till bronsmatch – där Sverige var bättre.

– Det som man kommer att minnas bäst är fotbollsfebern som uppstod särskilt i Australien. Traditionellt sett har man inte varit någon fotbollsnation, men nu levde man sig verkligen in i mästerskapet.

Jamaica firar.
Bildtext VM-debutanten Jamaica tog sig till åttondelsfinal.
Bild: EPA-EFE

Årets VM-turnering var större än någonsin med 32 lag. Men farhågorna om pinsamt stora klasskillnader visade sig vara onödiga.

– Vi fick se nya lag, med nya stjärnor, som klarade sig väldigt bra. De lite sämre rankade lagen lyckades hävda sig genom att spela taktiskt smart och vara väldigt kompakta bakåt, noterar experten.

– Det är ingen lätt uppgift att klara sig mot jättar som Tyskland och USA – som fick det svårt i turneringen. De lite sämre lagen har lyckats hänga med i utvecklingen som är på gång i damfotbollen.

Minnesvärt millimeterdrama

Då Lassas ska plocka ut ett favoritögonblick från VM så är det en åttondelsfinal som kommer upp.

– Det är nog Sveriges avgörande straff som slog ut USA. Lina Hurtigs straff hade millimetrarna på sin sida för att ta svenskorna vidare och samtidigt skicka ut USA efter ett historiskt dåligt mästerskap.

Makalösa avslutningen på straffläggningen – Lina Hurtigs skott millimeter över mållinjen - Spela upp på Arenan

Även i nästa VM är det 32 deltagande lag som gäller. Värdnationen väljs nästa år.

Är Finland med 2027?

– Det hoppas man ju. Men det är hård konkurrens i Europa, där tempot bara växer. Det är väldigt mycket som ska klaffa, säger Lassas.

– Samtidigt stod det till exempel klart häromdagen att Olga Ahtinen flyttar till Tottenham. Det är väldigt viktigt att få ut spelare till de bästa serierna för att kunna konkurrera mot de främsta i världen.