Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Buropen ekade då Spaniens guldtränare visade sig – har blivit symbolen för murkna månaderna i VM-guldlaget

Jorge Vilda med VM-guld.
Bildtext Jorge Vilda har varit spansk förbundskapten i åtta år.
Bild: All Over Press

Bästa laget vann? Tänk om världsmästaren Spanien hade spelat med sitt bästa lag i VM.

Rapporterna från Sydney var talande för en sårig, spansk segerfest. Då förbundskaptenen Jorge Vilda klev upp på podiet för att ta emot sin guldmedalj möttes han av Fifas ordförande Gianni Infantino – och tydliga burop från publiken.

För ett par dagar sedan hävde Infantino ur sig att kvinnor borde välja rätt strider för att övertyga männen i fotbollens maktkorridorer vad de ska göra.

Sen kramades Infantino med en fotbollsman som knappt har gjort annat än tagit strider.

Såren i spansk damfotboll har varit djupa och vidöppna i ett år för alla som har velat titta ner. Jorge Vilda ska knappast stå ensam vid skampålen, men guldfirandet framför hela världens kameror visade tydligt hur han har blivit symbolen för elva murkna månader i Spanien.

Vilda har lett det här spanska damlandslaget sedan 2015. Då Vilda klev på var kön av sugna tränare inte speciellt lång, men när hans åtta år på posten kulminerar med den allra vackraste stunden är det mest burop som hörs.

Femton sparkade bakut

Egentligen är prestationen oerhörd.

Att Spanien är världsmästare i fotboll är i sig inte så märkligt. De har världens bästa klubblag i Barcelona, de har plockat medaljer på beställning i alla möjliga juniormästerskap och de har ett spelsätt som alla kan utantill.

Att de har lyft VM-pokalen just i sommar – efter slutspelssegrar över Schweiz, Nederländerna, Sverige och England – är mer anmärkningsvärt.

Aitana Bonmati och Mariona Caldentey.
Bildtext Aitana Bonmati och Mariona Caldentey är två av spelarna som kom tillbaka till VM.
Bild: Morgan Hancock/Shutterstock/All Over Press

Femton spelare sparkade bakut och vägrade att spela för Spanien förra hösten. Tre av dem har kommit tillbaka (bland annat MVP-spelaren Aitana Bonmati), men bland annat flera tongivande spelare i Barcelonas Champions League-mästarlag har vägrat att foga in sig i landslagsapparaten.

De är missnöjda med hur landslaget sköts och ser bristen på resurser och möjlighet att göra sin röst hörd, enligt The Athletic har Vilda ansetts vara torftig taktiskt och under nyss avslutade VM ska kommunikationen i det spanska omklädningsrummet ha varit bristfällig.

Kallats tränare i världsklass

Det är faktiskt en rätt oerhörd tanke att Spanien, på pappret, hade ett slagkraftigare lag för ett år sedan då laget förlorade i EM-kvartsfinalen mot England.

Det har hänt mycket sedan den matchen. Bland annat har Spanien – trots uppror, missnöje och interna dispyter – vunnit slutspelsmatcher för första gången och blivit världsmästare.

Se Spanien lyfta VM-pokalen! - Spela upp på Arenan

Spanska förbundets ordförande Luis Rubiales har hyllat Jorge Vilda och titulerat honom som en tränare i världsklass och kallat utbrytarna som inte var med i VM för spelare som inte älskar sitt land och bara vill förstöra.

Frågan är hur spanska fotbollsförbundet agerar efter VM-guldet.

Dagen före finalen sade Jorge Vilda ”nästa fråga” upprepade gånger då journalister undrade om det oroliga läget i landslaget. Ett dygn senare är han den andra spanska förbundskaptenen genom tiderna som gör Spanien till världsmästare i fotboll.

Det är verkligen ett sällsynt eftermäle, men det är knappast en triumf som ensam plåstrar över rinnande sår då spansk damfotboll jagar ännu bättre förutsättningar.

Diskussion om artikeln