Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Han är Ingåbon som är överlägsen i den udda grenen kanotpolo

Man ser in i kameran.
Bildtext Rasmus Peterzens berättar att kanotpolospelare behöver mycket explosivitet och styrka. Dessutom är en bra kastarm ett stort plus.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Rasmus Peterzens från Ingå har spelat kanotpolo merparten av sitt liv och i Finland är Lojolaget han representerar överlägsna. Därför söker laget nya utmaningar utomlands.

Rasmus Peterzens från Ingå har allt som behövs för att bli riktigt bra på kanotpolo

11:48

När Rasmus Peterzens var tio år gammal följde han med sin storebror på kanotpoloträningar. Det är nitton år sedan, men Peterzens har inga planer på att sluta spela.

Han beskriver sporten som en kombination av handboll och vattenpolo, men eftersom kanoterna som används liknar de kanoter som används i kanotslalom kan spelarna till och med dyka med sina båtar. Det här leder till att tävlingsplanen de facto är tredimensionell, berättar Rasmus Peterzens.

Vesi roiskuu pallon osuessa veteen
Bildtext Kanotpolo påminner om handboll och vattenpolo. Kanoten som spelaren sitter i är väldigt lik en slalomkanot. Arkivbild.
Bild: Tomi Hänninen

Överlägsna i Finland

Laget som Rasmus Peterzens representerar, Melan vääntäjät från Lojo, har för några veckor sedan vunnit FM-guld i kanotpolo för nionde gången på raken.

– För några år sedan skrattade vi med lagkamraterna och sade att när vi vunnit FM-guld tio år i följd så kanske vi hoppar över en FM-turnering så att de andra lagen har en chans att vinna, säger Peterzens skrattande.

För att hitta motstånd reser hans lag ofta utomlands för att delta i turneringar. Kanotpolo är en ganska anonym gren internationellt, men det finns ändå lag i många länder, berättar Rasmus Peterzens.

– I Central- och Sydeuropa är sporten betydligt större än i Finland och vi som ofta åker utomlands för att spela blir också bättre än de som inte gör det, säger han.

Diskussion om artikeln