Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stödet till landskapsflygen upphör i april – kommunikationsminister Lulu Ranne: Vi har inte råd med den nuvarande flygmängden

Uppdaterad 21.08.2023 18:11.
Morgonflyget fran Vasa.
Bildtext Den nya trafikministern beskriver lägesbilden för inrikesflygen som krass.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Regeringen kommer att finansiera det så kallade entimmeståget till Åbo med en halv miljard euro under regeringsperioden, säger trafik- och kommunikationsminister Lulu Ranne. Man kartlägger också den nationella flygtrafikens läge.

Flygturerna från Helsingfors till landskapen, inklusive flygen till Karleby-Jakobstad flygplats, pågår till och med april.

För att flygtrafiken till Karleby-Jakobstad, Kemi-Torneå, Kajana, Jyväskylä och Joensuu ska fortsätta i maj måste flygen konkurrensutsättas senast i oktober. Men enligt trafik- och kommunikationsminister Lulu Ranne (Sannf) har Finland inte råd med den nuvarande mängden flygturer.

– Det är helt klart att det inte går att fortsätta stöda flygtrafiken på samma sätt som det har gjorts hittills. Vi har haft undantagstider och då ha man konstaterat att systemet rasar om stöd inte ges, säger Lulu Ranne till Yle Uutiset.

Nedskärningar på 720 miljoner i trafikinvesteringar

Kommunikationsministeriet planerar nedskärningar på 720 miljoner euro i trafikrelaterade investeringar åren 2024–2027, men investerar samtidigt tre miljarder euro i trafik och transport under regeringsperioden.

Nästa år skär man ner 100 miljoner euro i budgeten avsedd för att utveckla trafikleder.

Investeringarna ska finansieras med att sälja statlig egendom på ett ”väl genomtänkt” sätt, sa Lulu Ranne tidigare på måndagen under en presskonferens.

– Vi här på ministeriet kommer att vara allt noggrannare när det gäller användningen av pengar på alla punkter, och vi driver på att återställa ekonomisk disciplin, sa Ranne.

Investeringen på tre miljarder fördelas nästan jämnt mellan satsningar i vägnätet och järnvägstrafiken.

Målet är enligt ministern att stoppa vägnätverkets sönderfall och förbättra säkerheten, för vilket man reserverat 520 miljoner euro. Totalt satsar ministeriet 1,6 miljarder euro i att utveckla trafikleder.

Lulu Ranne står vid ett talarpodium och tittar åt sidan. Hon är klädd i knallgul kavaj.
Bildtext Sannfinländska Lulu Ranne berättade hur kommunikationsministeriet tänker förverkliga regeringsprogrammet.
Bild: Eeva-Maria Brotherus / Lehtikuva

Entimmeståget får pengar

För bannätet öronmärker ministeriet 1,4 miljarder euro. Satsningarna riktar sig till ett stort projekt, det så kallade entimmeståget till Åbo, och en rad mindre banprojekt som är i olika utvecklingsskeden.

Regeringen lägger ner planeringen av den så kallade Finlandsbanan som skulle dras mellan Helsingfors och Tammerfors, men fortsätter främja den tilltänkt snabbare tågförbindelsen från Helsingfors till Åbo trots att experter har varnat att satsningen aldrig kommer att bli lönsam.

– Vad gäller entimmeståget till Åbo talar vi om en helhet på 3,5 miljarder euro och under den här perioden tillför vi kapital för knappt en halv miljard euro till projektet. Varje banprojekt är svagare med tanke på nyttighetsgraden än vägprojekt, bortsett från några eventuella undantag. Om vi vill att dessa främjas så bör vi acceptera detta faktum, sa Ranne.

Enligt Ranne har man också en reform av järnvägstrafiken i startgroparna med mål att se över hur passagerartrafiken kan öppnas upp för en ”verklig” konkurrens.

Ministeriet arbetar också på en nationell flygtrafikstrategi, och enligt ministern bör man vara ”rå och ärlig” i frågan om vad det egentligen finns pengar till.

– Vårt mål är att trygga det nätverk som är väsentligt för vårt näringsliv, export och turism. Vi håller först nu på att färdigställa utredningen som ändå sannolikt kommer måla upp en ganska krass lägesbild. Nu när vi inte har något undantagsstillstånd som tillåter stöd så bör vi klargöra vad vi sist och slutligen har råd med, sa Ranne.

Yle under lupp

Andra initiativ vid ministeriet är att utvärdera hur taxibranschen kan göras ”säkrare” och att förnya Yle med en parlamentarisk arbetsgrupp som tillsätts just nu.

– Yles finansiering och penninganvändning öppnas upp och görs så offentlig som möjlig inom ramarna för aktiebolagslagen. Bolagsordningen är säkert ett sätt att förbättra transparensen, sa Ranne.

Artikeln uppdaterades 21.8.2023 klockan 18.11 med Rannes uttalande om flygen till regionerna före första mellanrubriken.