Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbotten allt mer intressant för turister från Sydeuropa: ”Här är lite svalare”

Svedjehamn.
Bildtext Europeiska turister ska lockas till Österbotten med naturupplevelser.
Bild: Elina Niemistö / Yle

Sommaren är inte slut bara för att de flesta här i Finland har slut på semestern. En växande grupp turister är sydeuropéerna som flyr hettan i södra Europa. Men de kommer till ett turist-Finland som redan har stängt för säsongen.

Den här diskussionen är inte ny, i tiotals år redan har det pratats om huruvida vi också i Finland borde skjuta på semestern några veckor så att den infaller närmare de stora europeiska ländernas semestrar. Augusti är den kanske viktigaste månaden för sommarsemestern i länder som Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien. Länder som drabbats av ihållande stark hetta den här sommaren.

– I förra veckan kom det in en familj från Katalonien till turistinformationen. De sa att det är för varmt där hemma, vi söker nya ställen, säger Max Jansson, vd på Visit Vaasa.

Jansson säger att det här är en av de största utmaningarna för turismnäringen i Finland nu.

– Det är svårt för det skulle kräva att man ruckar på läsåren i skolorna. Redan nu är vårterminen rätt lång. Men om vi skulle flytta terminerna två veckor framåt kunde det innebära 270 miljoner euro i ökade intäkter för turismbranscherna, säger Max Jansson.

Max jansson, vd för Visit Vasa, framför en uthyrningsstuga
Bildtext Max Jansson är vd för Visit Vaasa.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Som det är nu stänger många turismföretagare ner för hösten redan i början av augusti, då de flesta finländarna går tillbaka på jobb.

I stort menar Jansson att turismsommaren varit lyckad i Österbotten.

– Statistiken på övernattningar i Vasaregionen för årets sex första månader visar på en ökning på 15 procent, vilket är mycket bra särskilt med tanke på att stadens största hotell har 150 rum färre än normalt, säger Jansson.

Finländarna utgör den största gruppen turister i regionen, följt av svenskarna och tyskarna.

– Vi ser en bra ökning på mängden tyska turister. Vi har jobbat mycket mot de tysktalande länderna och det börjar bära frukt.