Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen vill inte stödja u-länder som står på Rysslands sida i Ukrainakriget – nu skärs det i utvecklingsarbetet

Ville Tavio tittar åt sidan.
Bildtext Utrikes- och utvecklingsminister Ville Tavio (Sannf) säger att man vill markera att Finland står på Ukrainas sida genom utvecklingsarbetet.
Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Nedskärningar i utvecklingsarbetet är att vänta. Regeringen tar bland annat i beaktande om länder stöder Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Det säger utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio (Sannf).

Minister Ville Tavio konstaterar att man i utvecklingsarbetet kommer ta fasta på det som fastställs i regeringsprogrammet. I programmet står det bland annat att partnerländer måste ta emot sina egna medborgare och stödja den internationella regelbaserade ordningen.

I regeringsprogrammet står det också att Finland inte beviljar bistånd till regeringar eller aktörer som stöder Ryssland i kriget mot Ukraina. Det här lyfte Tavio fram i samband med ambassadörsdagarna i Helsingfors.

– Fokus flyttas från bilaterala landsprogram till utvecklingssamarbete med inhemska icke-statliga organisationer. Det gör att det blir färre landsprogram än tidigare.

Finlands stöd till u-länder: 13 landsprogram

Av de 13 länderna och regionerna som finns i landsprogrammen är Ukraina Finlands viktigaste satsning, säger Tavio.

– Ukraina blir under den här regeringsperioden Finlands viktigaste landsprogram. Finlands stöd till Ukraina är orubbligt. Vi vill visa att Finland står på Ukrainas sida.

– Största delen av länderna i Afrika har inte röstat för Ryssland i FN-ärenden. Det är en mycket liten grupp som gjort det. Vad jag minns har vi inte sådana länder bland våra landsprogrampartner.

Oklart vad det skärs

Regeringen utreder för tillfället vilka landsprogram som ska slopas. Tavio vill inte kommentera exakt var det kommer att skäras och vilka länder som faller bort från listan.

– Det är ännu inte bestämt vilka länder som kommer vara berättigade till stöd.

Tavio säger att de nedskärningar som är på väg är historiskt stora. Nedskärningarna sker enligt honom stegvis.

En av hörnstenarna i Finlands stöd till utvecklingsländer så här långt är att stödja och öka kvinnors och flickors rättigheter. Tavio säger att det här fortfarande är ett av regeringens mål.