Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Boende på Drottningstranden i Lovisa störs av nyfikna fönstertittare

En drönarbild över bostadsområdet
Bildtext Drottningstrandens invånare är sura på närgångna besökare som tittar in genom fönstret.
Bild: Erik Vierkens

Ett dagligt samtalsämne bland de nya invånarna på den nu stängda bostadsmässans område är nyfikna personer som tittar in i husen.

Bostadsmässan i Lovisa tog slut 6 augusti och området är nu en vanlig stadsdel som är öppen för allmänheten.

De som bor på Drottningstranden störs ändå av folk som beter sig dåligt på området. Närgångna personer som tittar in i husen eller rör sig på tomter har också fångats på video.

Drottningstrandens facebookgrupp berättar bostadsmässans projektchef Niina Okkonen om nyfikna människor som beter sig som om mässan ännu var igång.

– Vi har fått höra att folk promenerar på privata gårdar, tittar in genom fönster och till och med laddar telefonen med el från människors fastigheter. En av våra invånare hittade en person inne i sitt garage!

Bland annat via övervakningskameror har invånarna sett vad nyfikna har för sig på deras gårdar.

Ett ungt par med vacker vy över vattendrag i bakgrunden.
Bildtext Jenna Aalto och Dani Ryynänen bor intill vågbrytaren som alla kan besöka, men har inte haft oinbjudna på sin tomt.
Bild: Leo Gammals / Yle

Dani Ryynänen och Jenna Aalto bor i ett av de nya husen som ligger intill den allmänna stigen som leder ner till vågbrytaren.

De har inte själva fått oväntat besök på tomten, men är medvetna om vad som försiggår i grannskapet.

– Det är nog något som diskuteras nästan varje dag så här grannar emellan, om vad som har hänt idag och vad man skulle kunna göra för att det inte händer i framtiden, säger Ryynänen.

Ryynänan påpekar att de bor på ett allmänt område, som omfattar Kronogränden, Kronostigen, Drottningstranden, Regaliegränden och Regaliegatan samt ett par stigar som leder till platser där man kan njuta av utsikten över Lovisaviken.

– Det rör sig nog mycket folk och ganska många kommer nära husen och kollar in, men vi har inte haft folk som kikar in genom fönstret, men vi har hört att det händer, säger Ryynänen.

Han betonar att en stor del av invånarna redan flyttat in så de kan nog uppleva det skrämmande om någon plötsligt tittade in genom fönstret på kvällen.

– Nog är det lite oroväckande.

Ryynänen har inte en klar uppfattning om det är turister eller ortsbor som är nyfikna.

– Vi jobbar ganska mycket där och vi känner nog inte igen det här folket som kör där. Folk kör för det mesta längs gatan och vissa stannar för att gå ner till vågbrytaren. Det är nog livligt annars, men jag kan inte säga om det är lokalt folk eller turister.

Hellstens svarta trä hus med stenar framför.
Bildtext Flera invånare har installerat övervakningskameror för att hålla koll på vem som rör sig vid huset.
Bild: Lone Widestam / Yle

Ryynänen-Aaltos har installerat övervakningskamera vid huset och tror att de flesta i grannskapet också har det samt någon form av larm.

– Alla som byggde visste nog att det är ett offentligt projekt, men det har kanske gått lite över när folk tittar in genom fönstren och i någons garage, säger Dani Ryynänen.

Gränsen mellan det allmänna området och de privata tomterna är inte specifikt utmärkt på Drottningstranden och kartan som publicerades till bostadsmässan ger vag information om hur man idag ska gå runt i bostadsområdet.

Det finns stigar mellan Mannerheimgatan och den flytande bron som utgör en egen park, men kring Regaliegatan saknas till exempel möjligheten att gå längs stranden för att nå vågbrytaren och se husen från Lovisavikens sida.

– En stor del av gårdarna och de allmänna gatorna är asfalterade så där är ju inte heller en klar gräns som visar vad som är allmänt och vad som inte är det, säger Ryynänen.

Mässan är över, nu är det sluttittat in i folks hem

Niina Okkonen önskar att de som rör sig på Drottningstranden behandlar området med respekt.

– Mässan är redan över, så nu är det för sent att titta in i folks hem.

Från bostadsmässoorganisationen är man ledsen på invånarnas vägnar. Okkonen bekräftar också att det inte är frågan om enskilda händelser, utan att det hänt flera gånger.

– Nu hoppas vi att Drottningstranden blir som en helt vanlig stadsdel och att de nya invånarna får bo i sina hem i lugn och ro.

Diskussion om artikeln