Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vill du skratta och gråta? Kolla in fem svenska filmer som finns på Arenan just nu

Ung snaggad tjej som åker tunnelbana och ler.
Bildtext Sasha vill inte likna sin döda mamma och rakar av sig håret i filmen Comedy queen.
Bild: Pressfoto

Gillar du svensk film? Då ska du läsa detta. Just nu finns det nämligen många svenska toppfilmer på Yle Arenan. Gör dig redo för en filmkväll i soffan och klicka igång någon av dessa.

1. Comedy queen (2022) - kritikerrosad film som pendlar mellan tårar och skratt

Far och dotter utanför en restaurang.
Bildtext Sashas mamma har dött men hon vägrar att gråta. Hon måste hålla humöret uppe för sin pappa.
Bild: SF

Sasha, snart tretton, är arg på sin mamma som dog förra hösten. Mamman tog sitt eget liv. Hennes pappa bara gråter och Sasha vill få honom att skratta. Hon drömmer om att bli ståuppkomiker. Hemma påminner allt om mamma som inte längre lever och bakom ögonen bränner de livsfarliga tårarna. Men Sasha vägrar gråta.

I hemlighet skriver hon en lista på allt hon måste göra för att överleva sorgen: raka av sig håret, sluta läsa böcker, tacka nej till världens gulligaste hundvalp och framför allt bli en comedy queen.

I rollerna: Sigrid Johnson, Oscar Töringe och Ellen Taure.

Intressant att veta: Huvudrollsinnehavaren Sigrid Johnson var bara 16 år gammal när hon i januari i år vann en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. Den kritikerhyllade filmen är regisserad av Sanna Lenken som tidigare gjort Tunna blå linjen och Thunder in my heart.

Comedy queen finns att se på Arenan fram till den 11 september. Filmen hittar du här.

2. Dag för dag (2022) - En händelserik husbilsresa med ett gäng pensionärer

Ett gäng pensionärer och deras medhjälpare går längs en gata.
Bildtext Häng med på ett sista äventyr med detta fantastiska gäng.
Bild: Ola Kjelbye Fotografi AB

Här får du en historia om att det aldrig är för sent att tänka om i livet. I Felix Herngrens film bor den demente Tage på ett äldreboende tillsammans med Malte och Rut. Vårdaren Katrin och städaren Simon jobbar på äldreboendet. Tillsammans beger sig de fem personerna ut på en husbilsresa genom Europa för att uppfylla en äldre mans sista önskan. Dag för dag är en underhållande och rolig film med en mörk underton.

I rollerna: Sven Wollter, Marianne Mörck, Martina Haag, William Spetz, Tomas von Brömssen, Peter Magnusson, Felix Herngren.

Intressant att veta: Det blir extra rörande att se filmen eftersom huvudrollsinnehavaren, den älskade skådespelaren Sven Wollter, gick bort innan filmen hade premiär. Han avled en kort tid efter att ha insjuknat i Covid-19. Filmen blev rejält försenad på grund av pandemin.

Dag efter dag /finns på Arenan fram till den 18 september. Filmen hittar du här.

3. Solsidan (2017) - kriser och pinsamma situationer

Mickan och Fredde i Solsidan-filmen.
Bildtext Häng med Mickan och Fredde i Solsidan-filmen medan du väntar på den splitternya säsongen av succéserien.
Bild: Linnea Rheborg

Saknar du gänget från Solsidan? Nu kan du se långfilmen för att lindra saknaden. Följ med Alex och Anna, Fredde och Mickan samt Ove och Anette i en komedi om kärlek, barnlängtan, knepiga föräldrar och oskrivna badregler i Torekov.

I rollerna: Josephine Bornebusch, Malin Cederblad, Mia Skäringer, Henrik Dorsin, Felix Herngren, Johan Rheborg, Sven Wollter.

Intressant att veta: Den nya säsongen av succéserien Solsidan har premiär på Yle Arenan i oktober. Hurra!

Solsidan finns på Arenan fram till den 4 september, den ska du alltså skynda att se. Filmen hittar du här.

4. En komikers uppväxt (2019) - En självupplevd gripande berättelse som engagerar och berör

Johan Rheborg som Juha i filmen En komikers uppväxt.
Bildtext Johan Rheborg som den vuxna Juha.
Bild: Anagram Sverige AB

Precis som Comedy queen handlar En komikers uppväxt om en ung person som bearbetar svåra upplevelser genom humor. Tolvåriga Juha är klassens clown i förorten Sävbyholm på 70-talet. Han gör allt för att passa in i den sociala hackordning som råder i skolan. Som vuxen är Juha en känd komiker som en kväll blir kontaktad av en av killarna från sin gamla klass, vilket får honom att återvända till Sävbyholm för att göra upp med sitt förflutna. Filmen baserar sig på Jonas Gardells älskade självbiografiska roman.

I rollerna: Johan Rheborg, Gizem Erdogan, Jakob Eklund.

Intressant att veta: Maria Sid spelar Juhas finska mamma, Ritva och ger filmen en underbar komisk fläkt i sin velouroverall och med tobaken i mungipan.

En komikers uppväxt finns på Arenan fram till den 26 september. Filmen kan du se här.

5. En man som heter Ove (2015) - en komisk och hjärtevärmande historia om en sur gubbe med ett stort hjärta

Ove och hans grannar i ett villaområde.
Bildtext Den ensamma Oves liv förändras när Parvaneh med familj flyttar in i huset bredvid.
Bild: Nordisk Film

Ove är en vresig man som upprätthåller strikt ordning i sitt radhusområde. Han vet hur saker ska göras och tycker att alla andra är idioter. När Oves fru dör och han tvingas gå i pension blir han deprimerad. Han planerar självmord men planerna saboteras när nya grannar flyttar in och förändrar hans liv för evigt. Ove bär på stora sorger men har alltid hjärtat på rätt ställe trots den burdusa framtoningen.

I rollerna: Rolf Lassgård, Ida Engvoll, Bahar Pars.

Intressant att veta: Filmen nominerades till två Oscars år 2017. I januari 2023 hade nyfilmatiseringen A man called Otto premiär med Tom Hanks i huvudrollen.

En man som heter Ove kan du se på Arenan fram till den 29 september. Filmen hittar du här.