Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Han tog över den skandalomsusade mottagningscentralen i Kristinestad: ”Jag ville ha nya utmaningar”

En man med aningen grått hår blickar snett uppåt.
Bildtext Jari Rantala trivdes inte länge som pensionär och ville fortfarande hjälpa folk.
Bild: Juho Teir / Yle

Med en bakgrund inom gränsbevakningen och som fredsbevarare är Jari Rantala van att hantera kriser. Då passade han på att ta sig an en utmaning som heter duga.

I början av augusti inledde Jari Rantala sitt jobb som chef för Röda Korsets mottagningscentral i Kristinestad. Efter en knapp månad på posten börjar han så småningom bli varm i kläderna.

– Det är mycket nytt man måste lära sig med systemen och allting. Vi har ett hjälpsamt folk här på centralen så det har varit riktigt roligt.

Förra sommaren skulle kanske personalen inte varit så hjälpsamma. Flera tidigare anställda trädde då fram och vittnade om allvarliga ledarskapsproblem, hot och trakasserier på enheten.

– Jag har följt med vad som har stått i media och något sådant har jag inte märkt när jag kom hit. Utan folk trivs här och det var riktigt roligt att börja jobba här.

Rantala är inte heller den som vänder ryggen mot utmaningar, utan han är van att ta sig an problem. 1988 började han jobba för sjöbevakningen och jobbade där tills han pensionerades 2017. Däremellan har han också jobbat som fredsbevarare i Kosovo samt för Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex.

– Jag ville fortfarande jobba med någonting och ville ha nya utmaningar. Jag sökte hit som handledare först och jobbade i sex veckor, men sedan blev chefstjänsten lediganslagen.

– Att hjälpa folk har jag hållit på med hela tiden även om jag jobbat i myndighetsarbete, så det har varit nära hjärtat redan förut. Nu är det bara ur en annan synvinkel.

En man med kort hår och skägg intill en gul vägg. I bakgrunden syns blommor och buskage.
Bildtext Jari Rantala har velat lägga fokus på personalen under sina första veckor som chef.
Bild: Juho Teir / Yle

Rantala beskriver sig själv som samarbetsvillig och som en person som kommer bra överens med folk. Han hoppas att den erfarenhet han samlat på sig bidrar till att han kan leda på ett positivt och lugnt sätt.

– Jag leder framifrån, vilket betyder att jag deltar också i det operativa arbetet, fältarbetet. Jag tänker inte bara stänga in mig på kontoret.

Under den första månaden har Rantala fokuserat på personalen.

– Mår personalen bra, så utför vi också vårt arbete bra. Jag förstår att mottagningscentralen i Kristinestad har haft en dåligt bild, men man måste försöka putsa upp den bilden.

Framtiden oviss

Utöver kriserna med arbetsklimatet så hänger det en slöja av ovisshet över mottagningscentralens framtid.

Migrationsverket satte ut förläggningsverksamheten för asylsökande på offert i våras och Österbottens Migrationscenter med enheter i Oravais och Jakobstad valdes som den mest fördelaktiga.

Det här innebär att Migri när som helst kan komma med beskedet att mottagningscentralen i Kristinestad ska läggas ned.

– För tillfället är jag inte så hemskt orolig, men det beror ju förstås på ifall klientantalet sjunker så ser Migri över det hela.

Enligt Rantala har centralen idag kring 800 klienter och det har hållits ganska länge på den nivån.

– Vi vet att det finns oroshärder i Afrika och i Europa så man vet aldrig hur läget blir i framtiden. Det är sådana saker vi inte kan påverka.

Rantala påpekar att centralen har en viktig roll i samhället och också för staden Kristinestad

– Jag tror att det är en viktig enhet, inte bara för att vi är kring 20 anställda här, men det är också viktigt för närliggande kommuner och det ger en positiv bild av Kristinestad. Det betyder att staden är för integration och hjälper länder som Ukraina i deras svåra situation.