Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mikael Kurki är ny chefstränare för damernas alpina landslag

Alpintränaren Mikael Kurki har utsetts till ny chefstränare för det finska alpina damlandslaget. Ski Sport Finland meddelade saken på måndagen.

Kurki har varit tränare för det norska Europacuplaget de senaste åren.

Kurki säger i ett pressmeddelande att båda åkarna i A-landslaget, Rosa Pohjolainen och Erika Pykäläinen, redan är bekanta för honom från förr.

– Jag har jobbat med dem båda under tidigare år. Vi har också hållit kontakten de senaste åren och jag har också sett vad de gör på tävlingar och träningsläger, säger Kurki.

Kurki bedömer också vad han skulle vara nöjd med som tränare efter säsongen.

– Målet är att ha fler idrottare som tagit sig till andra omgången i världscuptävlingar. Utöver cuppoängen har vi som målsättning att få in tre idrottare bland de 30 bästa i Europacupen.

Sport

Johannes Thingnes Bø sköt fullt när de andra svajade – åkte i kapp 47 sekunder och vann

Det var fyra norrmän i täten när världscupjaktstarten i Hochfilzen avgjordes. Och det var Johannes Thingnes Bø som åkte över mållinjen som etta.

När de övriga konkurrenterna bommade i det tredje skyttet sköt han fullt och fick ett försprång. Johannes Bø åkte fort och gjorde inga misstag i det sista skyttet, han kunde tillslut åka i mål som ohotad etta.

Johannes Dale tog hand om andra platsen och Tarjei Bø korsade mållinjen som trea.

Jaakko Ranta stod för en fin prestation på skjutvallen, han träffade alla skott i tävlingen. I skidspåret höll han inte konkurrenternas fart men klättrade ändå 12 placeringar upp till en 36:e plats.

Den andra finländaren i tävlingen Otto Invenius sköt fyra bom i jaktstarten, men klättrade upp två placeringar till 37:e plats.

Johannes Hösflot Klæbo är tillbaka med besked – Sveriges damer övertygade i sprintkvalet

Johannes Hösflot Klæbo gick inte att känna igen då världscupen startade i Ruka. Nu har den norska skidkungen tydligen återhämtat sig från den corona han drabbades av strax före säsongsstarten.

Klæbo vann det klassiska sprintkvalet i Östersund med över tre sekunder till godo på tvåan, landsmannen Erik Valnes.

Niilo Moilanen var bästa finländare på 14:e plats. Lauri Vuorinen (18:e), Iivo Niskanen (23:a), Joni Mäki (24:a) och Juuso Haarala (27:a) tog sig också vidare. Emil Liekari blev däremot utslagen.

Sverige dominerade damkvalet. Fyra av de fem bästa var från värdnationen. Linn Svahn var snabbast före Emma Ribom. USA:s Jessie Diggins var trea.

Fem av de sex finländska damerna avancerade från kvalet. Bäst av dem var Anne Kyllönen som var elfte. Kerttu Niskanen var 13:e, Amanda Saari 16:e, Johanna Matintalo 17:e och Tiia Olkkonen 18:e.

Katri Lylynperä var den första som blev utanför finalpasset – hon slutade på 31:a plats.

Finalpasset inleds klockan 14.00.

Sju finländare tog sig vidare från morgonpasset i kortbane-EM

Miikka Ruohoniemi och Davin Lindholm tog sig vidare från försöken av herrarnas 50 meter bröstsim till semifinalerna i kortbane-EM i simning. Ruohoniemi slutade nionde i försöken och Lindholm tolfte.

Nicolo Martinenghi från Italien var snabbast i försöken med 26,04.

På damernas 50 meter bröstsim tog sig också två finländare vidare till semifinal. Veera Kivirinta var femma i försöken. Kiia Metsäkonkola nådde semifinalen som sista simmare från försöken.

Ronny Brännkärr slutade fyra i försöken på herrarnas 100 meter medley. Erik Nurmis placering blev 15:e. Båda avancerade från försöken.

På 50 meter fjäril tog sig Laura Lahtinen vidare till semifinal med tiden 26.21, den 14:e snabbaste tiden i försöken.

Suvi Minkkinen pustar ut.

Yle Sporten sänder: Jaktstarter i Hochfilzen - fortsätter Minkkinens världsklasskytte?

Jaktstart för både damer och herrar på schemat.

Jon Sallinen nära pallen i världscuptävlingen i Kina

Freestyleåkaren Jon Sallinen missade knappt pallen i Kinas världscuptävling i halfpipe.

Sallinen fick 88,00 för sitt bästa åk. Poängen räckte till en fjärde plats, han var bara 0,75 poäng bakom trean Hunter Hess från USA.

Alex Ferreira från USA vann tävlingen med 91,00 poäng. Tvåa var Nya Zeelands Luke Harrold.

Finländaren leder den totala världscupen efter två tävlingar.

Sallinens bästa åk kan du se här.