Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ungdomar sprängde flaskbomber i Vasa och samlades till mopedträff i Jakobstad

Mopon rekisterikilpi ja takana nuoria kokoontumassa.
Bildtext Träffar där hundratals personer deltar ska alltid anmälas till polisen, men nuförtiden är det lätt att kalla samma till mer eller mindre spontana träffar. Arkivbild från en mopedträff i Rovaniemi.
Bild: Juuso Stoor / Yle

Helgen innehöll många olika uppdrag, rapporterar Österbottens polisinrättning. Förutom misshandel och rattfylleri var det ovanligt många uppdrag som gällde ungdomar.

Flera hundra ungdomar samlades och körde moped i Jakobstad, Ilmajoki och Seinäjoki. Sådana här mer eller mindre spontana träffar medför både oljud och fara i trafiken, säger kommunikationsansvariga Mikael Appel på Österbottens polisinrättning.

– Det brukar dyka upp en hel del trafikärenden, de kör på bakhjulen, slirar runt och det utgör fara både för de som gör det och övriga på platsen.

Ofta förekommer också alkohol på mopedträffarna.

– Om ett par hundra unga samlas på ett ställe så skulle det vara förvånansvärt ifall de inte skulle använda någon form av rusmedel. Jag utgår från att det finns där också.

Tack vare polisens ingripande kunde en del av mopedträffarna avbrytas, men inte alla eftersom träffarna flyttade till andra ställen.

Flaskbomber oroar polisen

Ett återkommande fenomen som oroar polisen dök i helgen upp i Vasa. Det handlar om flaskbomber som barn och unga leker med.

– Bomberna kan vara mycket farliga. Problemet är det starka ämnet de innehåller samt bombens oförutsägbarhet, uppger polisen.

Det handlar om att ungdomar blandar aluminiumfolie och en sorts rengöringsmedel i flaskor. Resultatet blir en kemisk reaktion och en ordentlig smäll.

I en del fall smäller det ändå aldrig, men polisen påminner om att en sådan flaska kan vara minst lika farlig.

– En odetonerad bomb kan förbli fylld av tryck någonstans och explodera först när någon helt utomstående rör flaskan och får det frätande ämnet över sig.

Den största faran är att ungdomarna inte förstår hur farligt ämnet är och sedan förlorar synen eller ett finger i explosionen, påminner polisen om.

– Vi vill varna nu så det här inte blir något större fenomen, säger Appel.

Han uppmanar föräldrar och butikspersonal vara uppmärksamma ifall barn köper rengöringsmedel för avlopp.

– Sådant brukar inte finnas på deras inköpslista och de har nog inte tänkt putsa rör, säger Appel.

Flera fall av stölder och våld

Polisen fick totalt 170 uppdrag under fredagsnatten och 180 natten till söndag. Majoriteten av uppdragen handlade om rattfylleri, olaga hot, misshandel och våld i nära relationer.

På hela området rapporteras det om stölder av cyklar och elsparkcyklar, skadegörelse av egendom på allmänna platser samt nio fall av misshandel på allmän plats eller i privata bostäder.

Totalt rapporterades sju fall av misstänkt rattfylleri och 52 fall av äventyrande av trafiken konstaterades. I flera fall hade föraren kört betydligt snabbare än tillåtet.

Från vindkraftsbyggarbetsplatsen vid Rajavuori i Laihela har sex rullar med kopparkabel stulits. Vikten på den stulna egendomen är cirka 1500 kg och det totala värdet är cirka 20 000 euro. Stölden har inträffat under tiden 10.8. kl. 13.00 - 11.8. kl. 14.00.

Övriga stölder har skett i Karleby på en byggarbetsplats på Brahegatan. Där stals borrmaskiner och batterier. I Vasa har stölder skett på Sandögatan, Handelsesplananden, Cirkelvägen och Hovrättsesplanaden. Tips tas emot på adressen: vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi