Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

”Vi tvingades klä av oss halvnakna på Salutorget och tågade runt stan” – Svenska Yles läsare vittnar om varierande upplevelser på konventsintagningar

Det var många i London som var lyckliga över att få dansa igen. Bilden tagen ur en Reutersvideo från en nattklubb i London.
Bildtext Festande ungdomar, personerna på bilden har inget med innehållet i artiklen att göra.
Bild: Reuters

Svenska Yles enkät visar på blandade erfarenheter av konventsintagningarna. Vissa berättar om en rolig fest och andra om förnedrande lekar i bara underkläder. En del har inte hört talas om fenomenet.

Konventsintagningar eller välkomstfester som det ofta kallas, har länge varit en del av gymnasielivet, speciellt i södra Finland. De har också länge varit ett omtalat fenomen.

Många unga vill ha en chans att få nya vänner medan andra är mer skeptiska. Osakligheter har ofta varit en del av konventsintagningen, vilket också Svenska Yles läsare bekräftar.

”Hösten 1983 på min konventsintagning valdes fyra flickor ut och varav jag var en av fyra. Vi fick bikinin vi skulle ta på oss (inte egna). De passade ju sådär... Sedan skulle vi posera på scenen framför hela gymnasiet och sedan valdes en till vinnare. Just då kändes det inte så farligt, men i dag då jag tänker tillbaka på det så är det ju helt otänkbart.”

”Halvnaket” är ett ord som ofta dyker upp i läsarnas berättelser. En annan läsare berättar hur de äldre studerande helt tydligt hade haft som mål att göra tillfället obehagligt för de nya gymnasisterna.

”Alla aktiviteter var o-originella, tråkiga och förnedrande. Vi var på Salutorget mitt i stan och tvingades klä av oss. De äldre tog vatten ur pölarna på gatan som de sedan sprejade i ansiktet på oss. Vi kom dit med gott humör och tänkte oss en rolig och annorlunda kväll, men de äldre hade helt tydligt som mål att göra evenemanget jobbigt och obehagligt, i stället för roligt”

Den här berättelsen utspelades under 2000-talet.

”Parvis fastbundna och i underkläder tvingades man gå genom staden”

En läsare berättar om hur ettorna uppmanades att komma till evenemanget iklädda kalsonger/trosor och bh.

”Parvis flicka/pojke med händerna bundna fast i paret skulle vi gå genom staden. I håret fick vi hårfärgsmedel och på kroppen ägg och annat klet. Vi fick uppgifter att göra inför publik, t.ex. äta vispgrädde från varandras kroppar.”

Samma läsare vittnar om att det hela skapade en ond cirkel. Alla skulle som ettor delta i förnedringen för att tas med i gemenskapen, allt annat var fegt.

Nästa år fick de som utsatta för osakligheter ge igen. Hur länge som den här onda cirkeln pågick vågar läsaren inte spekulera i. Även dessa händelser utspelade sig i början på 2000-talet.

”Det var den bästa natten i mitt liv”

Flera av de inskickade läsarsvaren skiljer sig drastiskt från läsningen ovanom. En läsare skriver att hen enbart har positiva minnen från intagningen. Hen fortsätter med att hoppas att de som inte studerar inte heller lägger sig i gymnasisternas förehavanden.

”Det var den bästa natten i mitt liv jag fick så många nya vänner

Det finns flera inskickade berättelser om intagningar som ordnats av gymnasierna. I allmänhet beskrivs de som lite tråkiga.

Det går att se en förändring

Berättelserna om de värsta övertrampen har generellt sätt flera år på nacken. Svenska Yles enkät tyder på att de värsta osakligheterna har minskat under de senaste åren, i alla fall på finlandssvenskt håll.

Många konventsintagningar har antagit formen av mer normal fest. Ett exempel på detta från en läsare finns nedan.

”Festen var rolig! Kommer jag rätt i håg hade vi konventet tillsammans med de svenskspråkiga gymnasierna i Vasa, så det var roligt att lära känna ”stassboan”. Kommer inte ihåg om jag var nykter eller drack på konventet, men någon sprithets vill jag hur som helst inte minnas det var.”

Vid finska gymnasier lever traditioner seglivat kvar, speciellt inom huvudstadsregionen. Också i år har det förekommit rapporter om osakliga lekar och ritualer.