Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Katt som stals från ett barn i Åbo har hittats – ägaren: ”Katten är hemma igen och den mår bra”

Uppdaterad 21.08.2023 21:46.
Människor som går över en bro.
Bildtext Katten stals vid Tomasbron i Åbo i juli. Bildsättande arkivbild.
Bild: Nina Bergman / Yle

Katten som hann vara försvunnen i en dryg månad har nu hämtats från Åbo stads djurhem, bekräftar ägaren per textmeddelande till Yle Turku.

Man har hittat den katt som stals från ett barn som rastade den vid åstranden i Åbo i juli. Katten som var försvunnen i en dryg månad kunde identifieras med hjälp av ett mikrochip.

Åbo stads djurhem bekräftade tidigare på måndagen till Yle Turku att katten befann sig i djurhemmet.

Kattens ägare skriver i ett meddelande till Yle Turku på måndagskvällen att katten har hämtats hem.

– Katten är hemma igen, den mår bra och vill ha mycket uppmärksamhet. Maten hade smakat bra i Åbo stads djurhem. Med hjälp av en insatsstyrka på fem personer fick vi katten fångad med en fälla. Det är härligt att det finns sådana människor, berättar Jeti-kattens ägare Minna Pitkänen.

– Ungefär en vecka efter att katten försvunnit dök den upp här hemma framför trappan, men blev rädd för en granne. Efter det fick vi observationer om katten från S:t Karins, Reso, Hirvensalo och till och med från Seinäjoki. Nu sover katten nöjd och lugn.

I mitten av juli var ett 8-årigt barn ute och rastade katten som var iklädd en sele med koppel. Barnet hade snubblat och en okänd kvinna hade kommit fram till barnet och frågat hur barnet mådde. Kvinnan hade sagt att hon är veterinär och sagt att hon ska föra katten till polisstationen. Efter det tog kvinnan katten i famnen och lämnade platsen.

Polisen har undersökt fallet som misstänkt stöld. Fallet har också fått mycket uppmärksamhet på sociala medier.

MTV Uutiset var först med nyheten om att katten har hittats.

Artikeln har uppdaterats 21.8.2023 klockan 21.45 med kommentarer av kattens ägare.